Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο αναληθής… Λευκός Οίκος

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο αναληθής… Λευκός Οίκος

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Οι πάντες κρίνονται από τα γραφόμενά τους, ακόμα και αν ανήκουν στα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα δίκτυα του κόσμου.

Σάλος προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CBS, που έκανε λόγο για σχέδιο απέλασης μεταναστών από τη Λατινική Αμερική σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν όσοι σκέφτονται να περάσουν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα επικαλούνταν δύο πηγές που βρίσκονται στον Λευκό Οίκο και μιλούσε για ένα πλάνο που προέβλεπε την εγκατάσταση μεταναστών προερχόμενων από την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Κόστα Ρίκα στη χώρα μας και στη γειτονική Ιταλία, μέσω των γραφείων μετανάστευσης που έχουν ιδρυθεί επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Μετά την αρχική δημοσίευση το δίκτυο επανήλθε μιλώντας για μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στην Ιταλία και στην Ελλάδα να μπουν στη λίστα των χωρών στις οποίες μπορούν οι μετανάστες να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Η λίστα περιλαμβάνει την Ισπανία και τον Καναδά.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης χαρακτήρισε αναληθές το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η «ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η αμερικανική κυβέρνηση συνδύασε τα προγράμματα αυτά με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που θεωρεί ότι οι μετανάστες δεν θα είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ, εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν το επόμενο διάστημα πρόκειται να εκδώσει εκτελεστική πράξη, η οποία θα βάλει μεγαλύτερα εμπόδια στη χορήγηση ασύλου.

Πάντως, μια πρόχειρη δημοσιογραφική έρευνα δείχνει ότι πέριξ του Λευκού Οίκου υπάρχει η άποψη ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι ελκυστικοί προορισμοί για μετεγκατάσταση προσφύγων αλλά και για πέρασμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, διατυπώνεται μια σειρά από ερωτήματα:
Γιατί ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή δίκτυα διάλεξε, ξαφνικά, να εμπλέξει την Ελλάδα και την Ιταλία σε μεταναστευτικό θέμα;

Αν δεχθούμε ότι το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης δεν γνωρίζει κάτι –δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε–, μήπως υπάρχει άλλο πρόσωπο στο Μαξίμου, επιφορτισμένο με τις αμερικανικές σχέσεις, που κάνει συζητήσεις ερήμην του υπουργείου;

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας μιλάει επώνυμα και αναφέρεται σε πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε και με την Ελλάδα!

Ενόραση είχε και ξαφνικά… απ’ όλο τον πλανήτη εμπλέκει τη χώρα μας;

Και κάτι τελευταίο. Ακόμα και αν έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση, αυτοί που την έκαναν αισθάνονται άνετα να ανοίξουν την πόρτα της Ελλάδας σε… κολομβιανούς εργάτες;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ