Ήρθε το Κύμα ζέστης και ακολουθεί κάυσωνας

Ήρθε το Κύμα ζέστης και ακολουθεί κάυσωνας


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Η νέα εβδομάδα θα μας υποδεχθεί με ένα νέο κύμα ζέστης, καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες θα απλωθούν από την Κε­ντρική προς την Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας στα ύψη τη θερμοκρασία στη χώρα μας, καθώς θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 – 38 βαθμούς. Προς τα μέσα της εβδομάδας, όμως, η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει έως και τους 42 βαθμούς (ίσως και λίγο παραπάνω τοπικά), δηλαδή οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι σε επίπεδα καύσωνα.

Αυτό το ατμοσφαιρικό πεδίο υψηλών πιέσεων θα φέρει μαζί με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μικρές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αλλά και αυξημένη υγρασία, αφού θα βοηθήσουν και οι εξασθενημένοι άνεμοι, με την παρατεταμένη ξηρασία να συνεχίζεται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 24 – 26 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά θα συνεχιστεί η θαλάσσια αύρα, οπότε οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα ηπειρωτικά. Η αστάθεια θα περιοριστεί μέχρι την Παρασκευή στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Μετά τις 15 του μήνα υπάρχει πιθανότητα να πέσει η θερμοκρασία, αλλά θα παραμείνει σε πιο υψηλά για την εποχή επίπεδα, με την αστάθεια να αυξάνεται κυρίως στις βόρειες ηπειρωτικές περιοχές. Ο υπόλοιπος Ιούνιος θα είναι το ίδιο θερμός με το ξεκίνημά του, με θερμοκρασίες-ρεκόρ ειδικά το πρώ­το δεκαπενθήμερο.

Για συνθήκες καύσωνα μπορούμε να μιλήσουμε όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 38 με 39 βαθμούς και η ελάχιστη θερμοκρασία (δηλαδή της νύχτας) βρίσκεται πάνω από τους 26 βαθμούς, με τους ανέμους εξασθενημένους και με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται για τρεις ημέρες ή και παραπάνω.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ