Ευρωεκλογές: Τι έγινε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωεκλογές: Τι έγινε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Ευρωεκλογές του 2024 χαρακτηρίστικαν απο την μεγάλη αποχή σε πολλές χώρες, την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων αλλά και την απόφαση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, για έκλογες εντός του Ιουνίου μετά την συντριβή απο την αντιπαλό του Λεπέν. Στο Βέλγιο παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός και στην γειτονική Βουλγαρία ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, επιστρέφει.

Στις βόρειες χώρες όπως στη Φινλανδία, το κόμμα Αριστερή Συμμαχία καταγράφει θεαματική άνοδο λαμβάνοντας το 17,3% των ψήφων, τέσσερις μονάδες περισσότερες σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων και ο κεντροδεξιός Εθνικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο εδραιώνει τα κέρδη του σχεδόν με το 25% των ψήφων, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποχωρεί στο 7,6% καταγράφοντας πτώση 6,2 μονάδων. Θα λάβει μόνο μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη Σουηδία, οι Πράσινοι σημειώνουν άνοδο 4,2 μονάδων και λαμβάνουν ποσοστό 15,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση έξω από την κάλπη για το τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το Αριστερό Κόμμα καταγράφει επίσης άνοδο (+4 μονάδες στο 10,7%), ενώ οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες υποχωρούν κατά 1,4 μονάδα στο 13,9%.

Οι σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τη θέση τους και παραμένουν επικεφαλής με 23,1%.

Στη Δανία, σε ένα ιδιαίτερα διασπασμένο πολιτικό περιβάλλον, το λαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα είναι επικεφαλής και με σαφή άνοδο 5,2 μονάδων σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας το 18,4% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση DR.

Στην Ιβηρική χερσόνησο η ισπανική δεξιά επικράτησε χθες Κυριακή στις ευρωεκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ενώ η διαδικασία σημαδεύτηκε από το θεαματικό ντεμπούτο νέας παράταξης της άκρας δεξιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα (PP), η αξιωματική αντιπολίτευση, έλαβε περί το 34% των ψήφων και θα στείλει 22 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο 30% των ψήφων και θα καταλάβουν 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ουγγαρία το κόμμα του ‘Ορμπαν ήρθε πρώτο  παρά την απώλεια της δύναμής του. Το κόμμα του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ ‘Ορμπαν, που είχε χαρακτηρίσει “ιστορικές” τις ευρωεκλογές, ήρθε πρώτο την Κυριακή καταγράφοντας ωστόσο σαφή πτώση, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Το κόμμα του, το Fidesz, έλαβε περισσότερο από το 43% των ψήφων, με καταμετρημένο το 60% των ψηφοδελτίων, σε σχέση με 52,2% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019.

Στη Σλοβακία: Το κόμμα του πρωθυπουργού Φίτσο έχασε από τους Φιλελεύθερους. Η παράταξη του κ. Φίτσο, ο οποίος εναντιώνεται στη χορήγηση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, φερόταν να είναι φαβορί με βάση δημοσκοπήσεις, κατά τις οποίες η απόπειρα κατά της ζωής του αύξησε την υποστήριξη σ’ αυτή.

Στην Πολωνία το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, ο Συνασπισμός των Πολιτών (ΚΟ), είναι ο νικητής των ευρωεκλογών έχοντας συγκεντρώσει το 37,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής που μετέδωσαν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης. Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο βρισκόταν επί οκτώ χρόνια στην εξουσία μέχρι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, συγκέντρωσε 36,2%.

Στην Ιταλία το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι έλαβε το 28,8% των ψήφων και παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη, με αύξηση σχεδόν τριών μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022. Στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το μήνυμα της κάλπης ήταν θετικό για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Έλι Σλάιν. Εξασφάλισε το 24,3% των ψήφων, με άνοδο τεσσάρων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές.

Στην Αυστρία το ακροδεξιό κόμμα FPÖ κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή με 25,7% των ψήφων, με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα. Ακολούθησαν σε μικρή απόσταση η παράταξη της δεξιάς ÖVP (24,7%), στην κυβέρνηση αυτό το στάδιο, και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPÖ (23,2%). Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 10,7% των ψήφων.

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ