Αυτοί είναι οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέγονται – Τα τελικά αποτελέσματα

Αυτοί είναι οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέγονται – Τα τελικά αποτελέσματα

Φθορά για τη ΝΔ, ερωτηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ – Επτά κόμματα στην Ευρωβουλή

Nίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει δεύτερος και τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Η αποχή, ρεκορ, ξεπέρασε στο 58%

Με ενσωματωμένο το 100% τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ 28,31% και 7 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 14,92% και 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 12,79% και 3 έδρες

Ελληνική Λύση 9,30% και 2 έδρες

ΚΚΕ 9,25% και 2 έδρες

Νίκη 4,37% και 1 έδρα

Πλεύση Ελευθερίας 3,40% και 1 έδρα

Φωνή Λογικής 3,04% και 1 έδρα

ΜέΡΑ25 2,54%

Νέα Αριστερά 2,45%

Δημοκράτες 1,45%

Πατριώτες 1,41%

Κόσμος 1,08%

Οι νέοι ευρωβουλευτές

Οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέχθηκαν είναι οι εξής:

Από τη ΝΔ:

Γιώργος Αυτιάς,

Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Φρέντης Μπελέρης

Ελεωνόρα Μελέτη

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Δημήτρης Τσιόδρας

Από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Κώστας Αρβανίτης

Νίκος Φαραντούρης

Νίκος Παππάς

Έλενα Κουντουρά

Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:

Νίκος Παπανδρέου

Γιάννης Μανιάτης

Σάκης Αρναούτογλου

Από την Ελληνική Λύση:

Μανώλης (Φραγκούλης) Φράγκος

Γαλάτω Αλεξανδράκη

Από το ΚΚΕ:

Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος

Κώστας Παπαδάκης

Από την Νίκη:

Νίκος Αναδιώτης

Από την Πλεύση Ελευθερίας:

Μαρία Ζαχαρία

Από την Φωνή Λογικής:

Αφροδίτη Λατινοπούλου

 

Οι Ευρωεκλογές στην ΕΕ

Οι ψηφοφόροι στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέλεξαν 720 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια την Κυριακή, μετά από τέσσερις ημέρες ψηφοφορίας σε όλο το μπλοκ που επέφεραν μια σαφή στροφή προς τα δεξιά.

Το κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια κυβερνάται από μια πλειοψηφία τριών ομάδων του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων ή του Renew Europe.

Μαζί καθοδήγησαν την πολιτική της ΕΕ, η οποία περιλάμβανε την Πράσινη Συμφωνία και την απάντηση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και μοίρασαν μεταξύ τους κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Τα περισσότερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κάθονται σε ομάδες με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Πρέπει να έχουν τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες της ΕΕ. Οι ομάδες λαμβάνουν μερίδιο της χρηματοδότησης της ΕΕ άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το μέγεθός τους και οι εκπρόσωποί τους παίρνουν το λόγο πρώτοι στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε επτά ομάδες.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Η κεντροδεξιά ομάδα είναι η μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, με αρκετά Πολωνούς και Ρουμάνους. Η ομάδα έχει σφυρηλατήσει μια συμμαχία με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους Renew Europe τα τελευταία πέντε χρόνια, μοιράζοντας ανώτερες θέσεις και οδηγώντας μέσα από πολιτικές όπως η «Πράσινη Συμφωνία». Αλλά έχει γίνει πιο σκεπτικιστής απέναντι στην πράσινη ώθηση ενόψει των εκλογών. Και τι άλλο

Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Η κεντροαριστερά ομάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το μεγαλύτερο μπλοκ ευρωβουλευτών από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Έγινε το επίκεντρο του σκανδάλου του Qatargate για την άσκηση λόμπι με μετρητά στα τέλη του 2022 μετά τη σύλληψη ορισμένων από τους ευρωβουλευτές και το προσωπικό του. Λέει ότι προτεραιότητά της είναι να καταπολεμήσει την ανεργία και να κάνει τις κοινωνίες πιο δίκαιες.

Ανανεώστε την Ευρώπη
Η τρίτη ομάδα στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από το κόμμα Αναγέννηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο αναμένεται να είναι μακρινό δεύτερο από το ακροδεξιό Εθνικό Συγκρότημα της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές. «Είμαστε κατηγορηματικά και χωρίς συγγνώμη φιλοευρωπαίοι», λέει η φιλελεύθερη ομάδα, τονίζοντας την υποστήριξή της στις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ.

Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
Το κόμμα που κυριαρχείται από τους Πράσινους της Γερμανίας μπορεί να διεκδικήσει επιτυχία στο προηγούμενο κοινοβούλιο με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που δεν είναι μέρος της πλειοψηφίας των τριών ομάδων. Ενισχύθηκαν το 2019 από πολλές διαμαρτυρίες για το σχολικό κλίμα, προβλέπεται ότι θα χάσουν έδρες αυτή τη φορά καθώς οι ψηφοφόροι βλέπουν πιο ξεκάθαρα το κόστος της πράσινης μετάβασης. Η ομάδα λέει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα για τον μετασχηματισμό της πράσινης οικονομίας της ΕΕ.

Το αριστερό
Η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών από το La France Insoumise, το ισπανικό Podemos Unida και το γερμανικό Die Linke, δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των εργαζομένων και την οικονομική δικαιοσύνη, την ισότητα για τις γυναίκες και τις μειονότητες. Μια νέα γερμανική αριστερή απόσχιση από την πρώην συμπρόεδρο της Die Linke Sahra Wagenknecht προσθέτει αβεβαιότητα αυτή τη φορά στις προοπτικές της ομάδας.

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Κάποτε το σπίτι του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, το σκληρό δεξιό ECR κυριαρχείται από μέλη του ευρωσκεπτικιστικού νόμου και δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS), που μάχονταν με τις Βρυξέλλες όταν ήταν στην κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του 2023. Fratelli d’Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni ) πρόκειται να γίνουν σημαντικός παράγοντας στην ομάδα μετά τις εκλογές. Παραμένοντας σκληροπυρηνικός για τη μετανάστευση και πιστεύοντας ότι η ΕΕ έχει υπερβεί, η Μελόνι έχει δείξει μεγαλύτερη προθυμία να συνεργαστεί με άλλους στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι το ECR θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο νέο κοινοβούλιο.

Ταυτότητα και Δημοκρατία
Η πιο ακροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο, με το Γαλλικό Rassemblement National (RN), φάνηκε να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών στις εκλογές καθώς οι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν λόγω του κόστους ζωής και της ενεργειακής κρίσης και της μετανάστευσης από τα κύρια κόμματα.

Ωστόσο, η ομάδα απέβαλε την Εναλλακτική για τη Γερμανία αφού ο επικεφαλής υποψήφιος του γερμανικού κόμματος, ο βοηθός του οποίου έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, είπε ότι τα Waffen SS των Ναζί «δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

Οι αντίπαλοι της ID τους έχουν επίσης κατηγορήσει ότι εξυπηρετούν ρωσικά συμφέροντα, με εκκλήσεις προς τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία.



Σχολιάστε εδώ