Υποδαυλίζουν την αποχή μειώνοντας τα εκλογικά τμήματα!

Υποδαυλίζουν την αποχή μειώνοντας τα εκλογικά τμήματα!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΣΑ


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Τη στιγμή που η κυβέρνηση, με τρέιλερ, διαφημιστικά σποτ αλλά και παροτρύνσεις από τα στελέχη της, προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να πάει να ψηφίσει σήμερα για τις ευρωεκλογές, ώστε να μην εκτεθούμε σε όλη την Ευρώπη με την αναμενόμενη αποχή, που πολλοί φοβούνται ότι θα φτάσει στο 65%, η ίδια με μέτρα της τελευταίας στιγμής δείχνει ότι έχει βεβαιωθεί πως η αποχή θα είναι τεράστια και την υποδαυλίζει μειώνοντας τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων.

Αυτό, όμως, λειτουργεί αποτρεπτικά για το εκλογικό σώμα. Όποιος είχε αποφασίσει να ψηφίσει, μπορεί να το ξανασκεφτεί λόγω του συνωστισμού που θα δημιουργηθεί από τα λιγότερα τμήματα. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά για όποιον αμφιταλαντεύεται για το αν θα προσέλθει στην κάλπη θα αποτελέσει πρώτης τάξεως δικαιολογία και θα λειτουργήσει ως παράγοντας αποτροπής.

Σύμφωνα με καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ενημερώσει τους δικηγόρους ή τους υπόλοιπους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην εκλογική διαδικασία, αποφάσισε τη μείωση των εκλογικών τμημάτων σε όλη την επικράτεια κατά 2.818, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε τμήματος κατά μέσο όρο σε 700.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα τμήμα που στις προηγούμενες εκλογές ψήφιζαν 500 άτομα, σήμερα θα ψηφίσουν 700. Αν πάνε όλοι, θα υπάρξει σίγουρα συνωστισμός, αλλά το υπουργείο προφανώς ποντάρει στην αποχή… Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι το ποντάρισμα και οι… ευσεβείς πόθοι. Είναι το μήνυμα που περνάει αυτή η κίνηση στον κόσμο, ο οποίος, ούτως ή άλλως, είναι… παγωμένος με τις εκλογές. Αν το ίδιο το υπουργείο δεν πιστεύει στη συμμετοχή, και το δείχνει, ο κόσμος τι θα κάνει; Είναι δυνατόν να πιστέψει και να συμμετάσχει;

Η δικαιολογία που προβλήθηκε για τον περιορισμό των εκλογικών τμημάτων είναι η συρρίκνωση των εκλογικών δαπανών, μέσω της μείωσης των δαπανών για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Όσο λιγότερα είναι τα τμήματα τόσο λιγότεροι και οι αντιπρόσωποι, άρα και οι δαπάνες. Είναι δυνατόν, όμως, για να εξοικονομηθούν κάποια χιλιάρικα, να υποδαυλίζουμε τη συμμετοχή στις εκλογές, σε μια στιγμή μάλιστα που γίνεται πραγματικός αγώνας για να μειωθεί η αποχή; Μήπως, τελικά, οι… κορώνες και οι παράτες για τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές είναι απλά προπέτασμα καπνού για να επιτευχθεί ο πραγματικός στόχος, που είναι η γιγάντωση της αποχής, η οποία… βολεύει το πρώτο κόμμα; Λέμε τώρα…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ