Την έκπληξη κυνηγάει ο Ανδρουλάκης

Την έκπληξη κυνηγάει ο Ανδρουλάκης

–Θα είμαστε δεύτερο κόμμα, λένε από την Χαρ. Τρικούπη

Mε… ενέσεις αισιοδοξίας τα τελευταία προεκλογικά 24­ωρα επιχείρησε ο Ν. Ανδρουλάκης να ανυψώσει το ηθικό των στελεχών και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. «Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των ευρωεκλογών», «Το βράδυ της Κυριακής το Κίνημα θα είναι στην όχθη των νικητών», ήταν ορισμένες από τις προσφιλείς του εκφράσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ακόμη και σε στιγμές που στις δημοσκοπήσεις έχανε έδαφος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην κούρσα για τη δεύτερη θέση.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Ανδρουλάκης εμφανιζόταν σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα καλύψει τη διαφορά και θα ανατρέψει τα δεδομένα. Έφτασε, δε, στο σημείο να χαρακτηρίζει (δημόσια, παρακαλώ) τις ευρωεκλογές αφετηρία για τη νίκη στις εθνικές εκλογές και την άνοδο στην εξουσία!

Μέχρι και την ύστατη ώρα, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στη στρατηγική του διμέτωπου αγώνα. Κατά της «αλαζονικής» κυβέρνησης από τη μία, επισημαίνοντας ότι έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, ότι υπονομεύει τους θεσμούς και την δικαιοσύνη και ότι με την πολιτική της φτωχοποιεί τους Έλληνες. Και ότι ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην ασυδοσία με την οποία λειτουργεί το σύστημα Μητσοτάκη. Και από την άλλη σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Στ. Κασσελάκη, τονίζοντας ότι δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και ότι επί της ουσίας λειτουργεί ως «χορηγός» και «δεκανίκι» της κυβέρνησης. «Από την τραγωδία της κυβέρνησης, περάσαμε στην κωμωδία του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της κάλπης. Και αυτή η αισιοδοξία είχε δύο αφετηρίες: Πρώτον, την υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του Κινήματος, σαφώς μεγαλύτερη από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι υπήρχε μια δυναμική ικανή να σπρώξει ψηλότερα το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, τη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις έρευνες, στην πλειονότητά τους κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του Κέντρου, άρα είναι πιο κοντά στο Κίνημα, στην περίπτωση που αποφασίσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, το 8% των αναποφάσιστων θα επιλέξει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα 11% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Κάτι που δείχνει καθαρά ότι το Κίνημα έχει μεγαλύτερες δεξαμενές για να αντλήσει ψηφοφόρους.

Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα ή τρίτο με ισχνή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη θα κυλήσει χωρίς αναταράξεις και απρόοπτα. Αν, όμως, βρεθεί στην τρίτη θέση, και με διαφορά πλέον των 4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι αναταράξεις θα είναι αναπόφευκτες και το Κίνημα θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς και πότε θα βγει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ