Στ. Γκίκας στο “Π”: Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος

Στ. Γκίκας στο “Π”: Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας,
Μέλους της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της ΒτΕ,
Αρχιπλοιάρχου ΠΝ ε.α.


Την περασμένη Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο πλανήτης Γη «γιόρτασε» τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία συμπλήρωσε 50 χρόνια από τη θέσπισή της, το 1974, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Από τότε τα πράγματα για το περιβάλλον έχουν αλλάξει δραματικά και, δυστυχώς, επί τα χείρω. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η θαλάσσια ρύπανση, η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, η υπερβιομηχάνιση, η υπερκατανάλωση, η εξαφάνιση ειδών της άγριας φύσης κ.ά. δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με καταστροφικές συνέπειες για τα έμβια όντα. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί πάντα μια αφορμή ευαισθητοποίησης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, που νοσεί…

Παράλληλα, η Ημέρα αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που απειλούν τον πλανήτη μας.

Η αυξητική τάση στη συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων καταδεικνύει τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, η οποία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις, που καλούνται να συντονιστούν και να ανακαλύψουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων φαινομένων. Οι όροι «κλιματική κρίση» και «ανθεκτικότητα» έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και νέες πολιτικές υιοθετούνται από τις κυβερνήσεις.

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μέσω στοχευμένων δράσεων, όπως η αναδάσωση, η προστασία των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των αποβλήτων και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι μείζονος σημασίας.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιούνται πολλές παρεμφερείς δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση, με προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο συμβαίνει και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα όλων των εποχών, ύψους 2 δισ. ευρώ, για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ευθύνη μόνο των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, όπου και εκεί υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και ενίοτε παρατηρούνται πισωγυρίσματα. Εξίσου σημαντικές είναι και οι ατομικές μας παρεμβάσεις. Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη με μικρές αλλά σημαντικές δράσεις, όπως η ανακύκλωση, η μείωση της κατανάλωσης πλαστικών, η μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα, η προώθηση βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή μας ζωή, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συντήρηση και περιποίηση της αγροτικής μας περιουσίας, και γενικότερα με την απόκτηση περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος και οι συλλογικές μας προσπάθειες μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές, αρκεί να μην είναι αποσπασματικές και να ακολουθούν μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική στρατηγική. Και εδώ, ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι κρίσιμος. Στην περίπτωσή μας, δε, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη πιο κρίσιμος. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο πλανήτης στέλνει εδώ και χρόνια προειδοποιητικά μηνύματα. Πολλά από αυτά τα αγνοήσαμε. Τώρα, όμως, έφτασε ο κόμπος στο χτένι και πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για έναν πιο βιώσιμο και υγιή πλανήτη αλλά και γιατί οφείλουμε να αφήσουμε την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ