Γ. Νικητιάδης στο “Π”: Για την Ευρώπη που θέλουμε, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ

Γ. Νικητιάδης στο “Π”: Για την Ευρώπη που θέλουμε, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου,
Υπεύθυνου του ΚΤΕ Ανάπτυξης,
πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού


Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και την πορεία της. Η πολιτική εξέλιξη της Ευρώπης μέσα στο ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό κλίμα είναι αυτή που θα διαμορφώσει και τη μετέπειτα πορεία της.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή φανερώνει πως η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την αναβίωση της Ακροδεξιάς, που επανακάμπτει καλυμμένη κάτω από την προβιά του πατριωτισμού και του λαϊκισμού. Η ΕΕ έχει απολέσει το πολιτικό – κοινωνικό προφίλ της και έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ανταλλακτήριο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Τα συμπτώματα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση και στη συνέχεια η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή ξεγύμνωσαν πλήρως την αδυναμία της ΕΕ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους παγκόσμιων κρίσεων.

Στην κρίση του κορονοϊού φάνηκε περίτρανα η αξία της Δημόσιας Υγείας. Η πολιτική, όμως, που άσκησε τα τελευταία χρόνια το ΕΛΚ, την οποία βλέπουμε και στη χώρα μας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό τη Δημόσια Υγεία. Παρ’ όλα αυτά, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας των κρατών ήταν αυτό που κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη μεγάλη υγειονομική κρίση.

Στο θέμα της Ουκρανίας η ΕΕ φάνηκε για μία ακόμη φορά πλήρως ανίκανη να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή και στη συνέχεια να εργαστεί για την επίτευξη της ειρήνης. Αντιθέτως, άγεται και φέρεται ως ένα συνολικώς άβουλο μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, χωρίς ουσιαστικά δική της πολιτική βούληση. Στην κρίση της Μέσης Ανατολής η παρουσία της είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη.

Υπάρχει ο δρόμος της ισχυρής Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι ο εκφραστής αυτής της ισχυρής Ευρώπης, που έχει θεμέλια στο οικοδόμημα των οραματιστών της ΕΕ, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ούλωφ Πάλμε, ο Ζακ Ντελόρ και άλλοι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Η ισχυρή Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που θα κάνουν τους λαούς της να αισθάνονται ισχυροί. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μπορεί να μετατρέψει την ΕΕ σε ισχυρή δύναμη.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για μια Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Βασική θέση των Ευρωσοσιαλιστών είναι η πραγματική στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία συνθηκών υλοποίησης ενός παραγωγικού μοντέλου που θα μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει απαξιωθεί πλήρως από τις πολιτικές του ΕΛΚ, όχι μόνο στον τομέα της Υγείας αλλά και στη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και η εμπλοκή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων με funds αποτελεί βασικό πυλώνα των σκέψεων της Δεξιάς. Στη χώρα μας αυτό μεταφράζεται στην τμηματική παραχώρηση αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Υγείας σε ιδιώτες, αφού πρώτα απαξιωθούν εντέχνως από την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ οι δημόσιες δομές υγείας.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε αυτές τις ευρωεκλογές διότι είναι ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός που εκφράζει τις θέσεις του για ενιαία κοινή εξωτερική πολιτική. Μόνο μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να υψώσει τείχος στον ιστορικό αναθεωρητισμό που εκφράζεται τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτόν τον τομέα είναι η αποτροπή τόσο του αναθεωρητισμού που έχει στον σχεδιασμό του την αλλαγή συνόρων και τις εδαφικές διεκδικήσεις όσο και του αναθεωρητισμού σε πολιτικό επίπεδο, με την αναβίωση ακροδεξιών μορφωμάτων στην καρδιά της Ευρώπης. Μια ισχυρή πολιτικά ΕΕ με σοσιαλιστική και δημοκρατική πολιτική ηγεσία είναι αυτή που θα μπορέσει όχι απλώς να τιθασεύσει αλλά και να σταματήσει κάθε μορφής επιβουλή.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη δημιουργία Ευρωστρατού. Η ύπαρξη Ευρωστρατού, που δεν θα έχει επιθετικό χαρακτήρα, διαφυλάττει την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ και παραλλήλως την εσωτερική της ειρήνη.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για μια πραγματικά πράσινη ανάπτυξη. Ήμασταν ο πρώτος πολιτικός χώρος που εξέφρασε την άποψη της απεξάρτησης από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή επιβεβαίωσε τους φόβους μας και τώρα τρέχουμε στο «και πέντε» για να αλλάξουμε την κατάσταση. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο γίνεται αυτή η μετάβαση έχει ως πρώτη μέριμνα το οικονομικό όφελος των μεγάλων εταιρειών και όχι τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για μια Δημοκρατική και Σοσιαλιστική Ευρώπη των Πολιτών και όχι των μεγάλων συμφερόντων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ