Ευρωεκλογές 2024: Ρυθμιστής η αποχή
ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ
Με τον φόβο της μεγάλης αποχής να πλανάται πάνω από τη χώρα, διεξάγονται σήμερα οι κρίσιμες, όπως εξελίχθηκαν, εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι προβλέψεις (εκτιμήσεις) μέχρι και λίγα λεπτά πριν ανοίξουν οι κάλπες έκαναν λόγο για ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή και για ποσοστό-ρεκόρ στην αποχή.
Το τοπίο παρέμενε θολό και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει –στην περίπτωση που δικαιωθούν οι… φόβοι– σε ποιον βαθμό θα επηρεαστούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ποια κόμματα θα πληγούν και ποια θα βγουν κερδισμένα.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, αμφιβολία για το ότι οι παρενέργειες θα είναι σημαντικές και ουσιαστικές.
Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την κατάσταση αυτή σε μια σειρά παράγοντες:
Πρώτον, στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα πολιτών θεωρεί ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι χαμηλής σημασίας. Δεν εκλέγεται νέα κυβέρνηση, δεν απειλείται η πολιτική σταθερότητα – η προπαγάνδα της κυβέρνησης δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Κατά συνέπεια, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που θα τους ωθήσουν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα. Θα προτιμήσουν πιθανότατα τις πλησιέστερες παραλίες.
Δεύτερον, η απογοήτευση και σε αρκετά ζητήματα η αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Ακρίβεια, εγκληματικότητα, Τέμπη, υποκλοπές κ.λπ. έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Τα λάθη, οι αστοχίες, η αλαζονεία, η συγκάλυψη παρανομιών ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μέχρι και την παραμονή η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ήταν χαμηλή για την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Σύμφωνα, δε, με τις έρευνες ένα σημαντικό τμήμα από τους ψηφοφόρους που είχαν αποστασιοποιηθεί αντιμετώπιζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει. Ως εκ τούτου, η αποχή θα πλήξει σίγουρα την κυβερνητική παράταξη, αλλά το πόσο σοβαρό θα είναι το πλήγμα θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρό θα είναι το πλήγμα για τα άλλα κόμματα και κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τρίτος παράγοντας που «τροφοδοτεί» το φαινόμενο της αποχής είναι η αδυναμία της αντιπολίτευσης να διατυπώσει μια σοβαρή, αξιόπιστη και πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Υπό την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μεταβατικό στάδιο, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές πού θέλει να οδηγήσει το κόμμα.
Η στρατηγική που ακολούθησε την προεκλογική περίοδο δεν είχε αρχή, μέση και τέλος, με συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία να τον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, επιφυλακτικότητα, μέχρι και καχυποψία.
Ο στόχος της πολιτικής ανατροπής που έθεσε δεν έδειχνε, με βάση τις έρευνες, εφικτός και έτσι δεν πέτυχε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό ρεύμα εναντίον της κυβέρνησης με αίτημα την αλλαγή.
Αυτά, σε συνδυασμό και με την κεντρώα στροφή του κ. Κασσελάκη, έστειλαν ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα αλλά και στην… αποχή. Σήμερα το βράδυ θα μάθουμε σε ποιον βαθμό.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ