Αγώνα επιβίωσης δίνουν τα μικρά κόμματα

Αγώνα επιβίωσης δίνουν τα μικρά κόμματα

–Ποιοι έχουν ελπίδες να μπουν στην Ευρωβουλή

Μάχη επιβίωσης θυμίζει η προσπάθεια των μικρότερων κομμάτων σε αυτές τις ευρωεκλογές να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευθούν την ψήφο τους, με περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες για το καθένα από αυτά να… δικαιωθεί ο αγώνας του! Ο πήχης για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι και το βασικό ζητούμενο, έχει μπει στο 3% plus. Με βάση τη δυναμική που είχαν αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, δύο από τα οκτώ κόμματα αναμένεται να υπερβούν καθαρά τον πήχη.

Πρόκειται για την Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου μάλιστα να υποστηρίζει ότι θα πάνε τόσο καλά, ώστε θα διεκδικήσουν δύο έδρες (;) και τη Νίκη, η οποία ήταν μόνιμα σε ανοδική πορεία το τελευταίο δίμηνο και σίγουρα από την ημέρα που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ανοδική πορεία του κόμματος ήταν περισσότερο εμφανής στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι πολίτες με συντηρητικές απόψεις αποτελούν διαχρονικά τη μεγάλη πλειοψηφία.

Στην… κόψη του ξυραφιού φαίνεται να κινού­νται άλλα τρία κόμματα, η Νέα Αριστερά, η Φωνή Λογικής και το ΜέΡΑ25, με την πρόβλεψη να είναι δύσκολη και κάθε αποτέλεσμα να είναι πιθανό ως προς τον βασικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την εκλογή ευρωβουλευτή. Στη Νέα Αριστερά και το ΜεΡΑ25 ποντάρουν τα πάντα στους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, που δυσανασχετούν με τη συντηρητική στροφή του κ. Κασσελάκη και εγκαταλείπουν μαζικά το κόμμα της Κουμουνδούρου. Θεωρούν, δε, ότι οι διαρροές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά το «φιάσκο», όπως το χαρακτηρίζουν, με το «πόθεν έσχες».

Από την πλευρά της, η Φωνή Λογικής έχει επενδύσει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που στις προηγούμενες (εθνικές) εκλογές είχαν ψηφίσει κυρίως Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι με πολιτικές της κυβέρνησης σε πολιτικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Υπάρχουν, τέλος, άλλα τρία κόμματα, που μόνο αν συμβούν μεγάλες ανατροπές θα καταφέρουν να υπερβούν το 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Πρόκειται για τους Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου, τον Κόσμο, το κόμμα που ίδρυσε ο Π. Κόκκαλης, και τους Πατριώτες του Πρ. Εμφιετζόγλου. Οι Δημοκράτες φαίνεται να παίρνουν ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κόσμος απευθύνεται κυρίως στον κόσμο της Οικολογίας, ενώ οι Πατριώτες κινούνται στη λογική Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια και απευθύνονται σε συγκεκριμένο target group.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ