Ν. Δένδιας: «Δεν γνωρίζω άλλη χώρα στον πλανήτη υπό την απειλή πολέμου, εάν ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της»
«Έστω και αν ο αέρας και τα νερά στο Αιγαίο είναι πιο ήρεμα, υπάρχει διεκδίκηση επί της χώρας, υπάρχει αμφισβήτηση των γεωγραφικών και των νομικών της συνόρων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (ΠΕΒ), στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνιο Οικονόμου.
Ο κ. Δένδιας παρουσία του Διοικητή της ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ» Αντιστράτηγου Δημήτριου Μπολομύτη, ενημερώθηκε από τον Διοικητή του 308 ΠΕΒ Αντισυνταγματάρχη (ΤΧ) Αλέξανδρο Περιστέρη για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Εργοστασίου, στο οποίο και περιηγήθηκε.
Απευθυνόμενος στα στελέχη του 308 ΠΕΒ ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Κύριε Γενικέ, Στρατηγέ, κυρίες και κύριοι,
Για εμένα είναι μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι σήμερα το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Θέλω να πω ότι η επίσκεψή μου αυτή έχει τη λογική του να σχηματίσω μια εικόνα για τις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καταρχήν να συντηρούν το υλικό μας, αλλά επίσης να προχωρούν αν είναι δυνατόν και σε καινοτόμες λύσεις επί των συγχρόνων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να διατυπώσω τον σεβασμό μου στην προσπάθεια που κάνετε, κυρίως στην προσπάθεια που κάνατε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι επί δέκα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε τη δυνατότητα να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις με επαρκείς πόρους για να συντηρηθεί το υλικό μας, τα συστήματα που ήδη είχαμε. Και χωρίς τη δική σας προσπάθεια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κρίση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το 2020 και το 2021.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, δεν μας περισσεύουν οι πόροι. Ποτέ δεν περίσσευαν οι πόροι στην Ελλάδα. Όμως είμαστε σε μια εποχή που η χώρα ισχυροποιείται και με νέα συστήματα και με συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων.
Επισκέφθηκα το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (ΠΕΒ), στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνιο Οικονόμου.
Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να συντηρούν το υλικό μας, αλλά και… pic.twitter.com/Y00eouFWhQ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 5, 2024
Έχουμε όμως πάρα πολύ δρόμο να κάνουμε μπροστά μας. Έχουμε δημιουργήσει μια ατζέντα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την «Ατζέντα 2030».
Η «Ατζέντα 2030» είναι μια φιλόδοξη, η πιο φιλόδοξη προσπάθεια μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταπολιτευτικά, ίσως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, στην ελληνική ιστορία, στην ιστορία του νεότερου ελληνικού Κράτους.
Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Είναι υποχρεωτικό να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Όπως ξέρετε τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Και ο γεωπολιτικός μας ορίζοντας, λυπάμαι να πω, είναι γεμάτος από δυσκολίες και σύννεφα.
Δεν έχουμε, το έχω πει πάρα πολλές φορές, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, την ευτυχία του Λουξεμβούργου, του Βελγίου να έχουμε ασφαλή σύνορα γύρω μας.
Υπάρχει, έστω και αν ο αέρας και τα νερά στο Αιγαίο είναι πιο ήρεμος, διεκδίκηση επί της χώρας, υπάρχει αμφισβήτηση των γεωγραφικών και των νομικών της συνόρων.
Υπάρχει η ισχύουσα απειλή πολέμου εναντίον της. Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη κατά της οποίας να έχει εκδοθεί απειλή πολέμου και μάλιστα εάν ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Δικαίωμα κατοχυρωμένο στις διεθνείς συνθήκες, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η «Ατζέντα 2030» έχει επίσης και μια άλλη στόχευση. Να μεταφέρει μια νέα κουλτούρα, η οποία θα οδηγεί στην παραγωγή από ελληνικά χέρια και από ελληνικά μυαλά, καινοτόμων λύσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις προτεραιοποιούν, που τα Γενικά Επιτελεία ζητούν να καλυφθούν ως ανάγκες κι ως προβλήματα.
Πριν από λίγες μέρες η Ελληνική Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία στο μέσο προεκλογικής περιόδου, πλειοψηφία 80% έως 90%, διατάξεις που οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου, του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, το οποίο θα είναι ο φορέας που θα επιχειρήσει να συνδέσει τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την παραγωγική δυνατότητα του ανθρώπινου και του συστημικού κεφαλαίου στην πατρίδα μας.
Τη δυνατότητα δηλαδή να καλύψουμε, για να το πω πρακτικά, τις ανάγκες μας μόνοι μας, ιδίως τις ανάγκες μας σε πολλαπλασιαστές ισχύος σε προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας και στη συντήρηση των συστημάτων που ήδη επιχειρούν.
Είδα μερικές εντυπωσιακές λύσεις προηγουμένως όταν περπάτησα και ξεναγήθηκα στο εργοστάσιο. Πρέπει και θα καταβάλλουμε όλοι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στα χρόνια που έρχεται, ώστε στην επόμενη δεκαετία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε μια νέα εποχή.
Και σε αυτή την προσπάθεια εκτός από τα επαγγελματικά μας στελέχη και τους πολιτικούς υπαλλήλους, χρειαζόμαστε μια ομόθυμη αντίληψη, της οποίας είπα προηγουμένως είστε απαραίτητο στοιχείο.
Η τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή δηλώνει και την πολύ μεγάλη εθνική συναίνεση στην προσπάθεια, δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, δεν αφορά ούτε κόμματα, ούτε παρατάξεις, ούτε Υπουργούς, ούτε κυβερνήσεις. Αφορά την επιβίωση της Πατρίδας μας.
Σε αυτό λοιπόν θα ήθελα, αφού σας ευχαριστήσω, έχοντας καταθέσει ήδη τον σεβασμό μου για την προσπάθειά σας για ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα, να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε την προσπάθεια στο μέλλον που έρχεται, με την δική μου υπόσχεση ότι αυτό το μέλλον θα είναι ευοίωνο, θα φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας σε ένα επίπεδο ισχύος που δεν έχουμε ξαναδεί στο νέο ελληνικό Κράτος.
Και πάλι ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που είχα να σας γνωρίσω, να σφίξω τα χέρια μερικών από σας, να παρακολουθήσω κατά το δυνατόν το έργο, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας και να σας παρακαλέσω θερμά για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας στο μέλλον.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ».