Κινδυνολογία Μητσοτάκη

Κινδυνολογία Μητσοτάκη

«ΑΠΕΙΛΕΙ» ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

–Στόχος του, να τρομάξει τους αναποφάσιστους και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας

Με ισχυρές δόσεις κινδυνολογίας εμποτίζει τον προεκλογικό του λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες, όπως αναμένεται να εξελιχθούν, ευρωεκλογές. Εκτός από τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης επισείει τώρα και αυτόν της χρεοκοπίας, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που θα προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο στόχος του πρωθυπουργού διπλός: Πρώτον, να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης, που μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες παραμένει χαμηλά, πέριξ του 70%. Σε αυτό το 30% συνωστίζονται δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι και… αδιάφοροι για τις εξελίξεις γαλάζιοι ψηφοφόροι. Δεύτερον, να πείσει τους αναποφάσιστους, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον χώρο του Κέντρου, για την ανάγκη να συνεχιστεί ομαλά η πορεία της χώρας και να προωθηθεί μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσουν την ισχύ της κυβέρνησης θα βάλει τη χώρα σε τροχιά οπισθοδρόμησης.

Κάτι που θα έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Μέχρι πρότινος, στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά συνέπεια και της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης. Εσχάτως, ωστόσο, και με αφορμή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τις εξαγγελίες του Στ. Κασσελάκη για παροχές, αυξήσεις κ.ά., ο πρωθυπουργός έβαλε στη συζήτηση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εθνική οικονομία. «Οι προτάσεις δεν είναι κοστολογημένες και οδηγούν κατευθείαν στη χρεοκοπία», ήταν το επίσημο σχόλιο της κυβέρνησης.

«Να μην επιστρέψει η χώρα στις μαύρες μέρες της χρεοκοπίας», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των λεφτόδεντρων», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Και αυτό ακριβώς θα είναι το βασικό του μότο στις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η αποχή και η χαλαρή ψήφος φαίνεται να είναι οι πιο σοβαροί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία.

Ορισμένοι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτήν τη φορά η αποχή θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το ποσοστό συμμετοχής να υποχωρήσει κάτω από το 50%. Διαχρονικά, η αποχή πλήττει πρωτίστως το κυβερνητικό κόμμα και δευτερευόντως τα άλλα κόμματα. Και αυτό διότι ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του είναι απογοητευμένο ή δυσαρεστημένο με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ορισμένοι εξ αυτών θα επιλέξουν να απέχουν από τις εκλογές και άλλοι, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία, θα στηρίξουν άλλους πολιτικούς σχηματισμούς με την ψήφο τους. Δεδομένου ότι στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας, ενώ οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν πειστεί για την ύπαρξη του κινδύνου αποσταθεροποίησης.

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου, που, σε συνδυασμό με την αποχή, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, ίσως και ανεπιθύμητες ανατροπές. Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από την κυβερνητική παράταξη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σημεία που προκαλούν προβληματισμό και εύλογη ανησυχία.
Υπάρχουν δε και κάποιοι εντός της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν φόβους για πιθανές εκπλήξεις, δυσάρεστες εννοείται, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα γκρίζα σημεία που παρουσιάζουν όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ