Απ’ όλα έχει αυτή η γη, γι’ αυτό και μας ζηλεύουν!

Απ’ όλα έχει αυτή η γη, γι’ αυτό και μας ζηλεύουν!

–Η Ελλάδα μας είναι παντού, σε Δύση και Ανατολή, και δεν της λείπει τίποτα

Όνειρο όλων είναι να κάνουν διακοπές στη γαλάζια θάλασσα αυτής της μικρής γωνιάς της Γης. Όπου και να κοιτάξει κανείς, δεν θα τον απογοητεύσει το παραμικρό. Κάθε γωνιά και μια έκπληξη. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και είμαστε έτοιμοι να… ρουφήξουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας, παρότι ο χρόνος δεν περισσεύει ούτε και τα χρήματα. Γι’ αυτό και οι διακοπές αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς, παρότι εργαζόμαστε περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από όλους τους εργαζομένους στην Ευρώπη, αλλά έχουν χαμηλή παραγωγικότητα και μισθούς χειρότερους από του 2013. Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 1/3 χαμηλότερη από τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Το μεγάλο κενό σε παραγωγικές επενδύσεις, το χαμηλό επίπεδο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και η έμφαση στην κατανάλωση και στις υπηρεσίες εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την αναντιστοιχία ωρών εργασίας και παραγωγικότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ηλικίας 20 – 64 ετών εργάζονται εβδομαδιαίως για την κύρια εργασία τους 39,8 ώρες, τις περισσότερες ώρες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Στο επίπεδο της Ελλάδας είναι η Ρουμανία με 39,5 ώρες, η Πολωνία με 39,3 και η Βουλγαρία με 39.

Η χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι δουλεύ­ουν τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα είναι η Ολλανδία με 32,2 ώρες και ακολουθούν η Αυστρία με 33,6 ώρες και η Γερμανία με 34 ώρες, παρά τη φήμη των αφοσιωμένων στην εργασία τους Γερμανών. Ο μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 36,1 ώρες.

Όσον αφορά τις χώρες που οι οικονομίες τους συγκρίνονται συχνά με την ελληνική, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των ωρών εργασίας την εβδομάδα είναι 37,7 ώρες και στο Βέλγιο 34,9, ενώ και στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου επίσης δουλεύουν λιγότερες ώρες: 36,4 ώρες στην Ισπανία, 36,1 ώρες στην Ιταλία και 38,5 ώρες στην Κύπρο.

Οι πολλές ώρες εργασίας στην Ελλάδα σχετίζονται και με το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες, 44,7 κατά μέσο όρο την εβδομάδα έναντι 41,2 στην ΕΕ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ