Ν. Κογιουμτσής στο “Π”: Μονόδρομος η στήριξη των ΜμΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Του
ΝΙΚΟΥ ΚΟΓΙΟΥΜΤΣΗ
Αντιπροέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,
Αντιπροέδρου Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Τις προηγούμενες ημέρες, διεξήχθη σε μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σε συνεργασία με τον Economist. Από τις τοποθετήσεις των αξιόλογων ομιλητών εξήχθησαν σπουδαία συμπεράσματα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε ένα, πράγματι, άστατο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Πολιτική και οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και εν όψει των ευρωεκλογών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μέλλον όλων των ευρωπαϊκών λαών. Πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας από το εξωτερικό και το εσωτερικό τοποθετήθηκαν για όλα τα θέματα που απασχολούν την εμπορική και επιχειρηματική κοινότητα και τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα οικονομική αγορά, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Άπω Ανατολής.
Ειδικά ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε στις γεωπολιτικές αναταράξεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική και την κοινωνική ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να δημιουργηθεί κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα εν όψει των αμερικανικών εκλογών, καθώς μια πιθανή αλλαγή Προέδρου, με τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Τζο Μπάιντεν, θα δημιουργήσει σημαντική αμυντική υστέρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης. Ο Φρανσουά Ολάντ, μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν διαθέσιμα αποταμιεύσεων, τα οποία δεν αξιοποιούνται επαρκώς για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από τα 17 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο το 0,02% κατευθύνθηκε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα η στόχευση, ειδικά σε εθνικό επίπεδο, της συρρίκνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, κάτι που είχε φανεί ήδη από τις εισηγήσεις της περιβόητης Έκθεσης Πισσαρίδη. Μάλιστα, η κατεύθυνση που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι: «Συγχωνευθείτε για να μπορέσετε να επιβιώσετε στο μέλλον». Δεν διευκρινίζεται, όμως, πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό ούτε αναφέρεται ποια κίνητρα και χρηματοδοτήσεις υπάρχουν για τη συγχώνευση και τις συνέργειες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Συνέδριο ακούστηκαν εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις για το μέλλον, για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Απαιτούνται πολιτικές για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, όπως και αποτελεσματικά προγράμματα για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, ώστε να καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο η μάστιγα της ανεργίας, ειδικά των νέων.
Στις τοποθετήσεις τους, επίσης, οι σύνεδροι τόνισαν ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 23 εκατομμύρια περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και απασχολούν εκατομμύρια εργαζομένους. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν με μέτρα και πολιτικές που θα τις καθιστούν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ