Με το «τέρας» της αποχής παλεύει ο Μητσοτάκης

Με το «τέρας» της αποχής παλεύει ο Μητσοτάκης

–Επισεiει τον κiνδυνο της πολιτικής αστάθειας

Τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας επισείει εκ νέου ο Κυρ. Μητσοτάκης, με απώτερο σκοπό την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Την ίδια στιγμή που οι σχετικές έρευνες παρουσιάζουν αρκετά σκοτεινά (γκρίζα) σημεία ως προς τις προθέσεις των πολιτών την ώρα της κάλπης. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια», «Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μεγάλα άλματα στο μέλλον», είναι τα βασικά «μότο» του πρωθυπουργού, τα οποία επανέλαβε αρκετές φορές στην πρόσφατη περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα.

Επισείοντας τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας έχει έναν διπλό στόχο: Να αυξήσει τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, που κινείται κάτω από το 80%, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και να περιορίσει το εύρος της αποχής.

Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με εντατικό τρόπο να αμβλύνει το κλίμα απογοήτευσης ή ακόμη και αγανάκτησης που υπάρχει σε μερίδα γαλάζιων ψηφοφόρων. «Να αποκρούσουμε και τη χαλαρότητα και τις όποιες προσωρινές στεναχώριες, να πάμε στις εκλογές συντεταγμένα και με απόλυτη συσπείρωση, να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια ομιλίας του στα Σέρβια Κοζάνης, απευθυνόμενος προς τους… απογοητευμένους ψηφοφόρους της παράταξης. Πρόσθεσε, δε, στον ίδιο πάντα τόνο: «Θέλω το βράδυ της 9ης Ιουνίου το μήνυμα της ισχύος της Νέας Δημοκρατίας να είναι δυνατό».

Μιλώντας στα Γιαννιτσά εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Στην προσπάθειά του να αυξήσει τη συσπείρωση, ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο διάστημα όργωσε τη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία έχει τις μεγαλύτερες διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς – Ακροδεξιάς.

Η αποχή είναι το δεύτερο ζήτημα που ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση, όπως και όλες τις δυνάμεις της χώρας.
Τα μηνύματα που φτάνουν από τις έρευνες ως προς αυτό το πεδίο είναι άκρως ανησυχητικές. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι επισημαίνουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι την εβδομάδα που απομένει πριν στηθούν οι κάλπες, ενδεχομένως να έχουμε ρεκόρ αποχής στις 9 Ιουνίου. Δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, απογοητευμένοι από την πολιτική γενικότερα και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας συνθέτουν ένα μείγμα ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην πάρουν μέρος στις εκλογές, θεωρώντας ότι έτσι θα στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας (διαμαρτυρίας).

«Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έχει έναν επιπλέον λόγο να ανησυχεί, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα όσων σκέφτονται να μην απέχουν από τις εκλογές είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Κοντός ψαλμός, αλληλούια. Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής θα φανεί σε ποιον βαθμό απέδωσαν οι προσπάθειές του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ