Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Μύθος ή αλήθεια η κρισιμότητα των ευρωεκλογών;
Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού ΝΔ
Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ένα από τα συνηθέστερα στερεότυπα που ακούν οι πολίτες είναι αυτό της ιδιαίτερης κρισιμότητάς της. Στην περίπτωση των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όμως, η κρισιμότητα δεν αποτελεί κλισέ αλλά πραγματικότητα.
Η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, εν μέσω πρωτόγνωρων γεωπολιτικών εντάσεων, σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων δίπλα στα σύνορά της και διεθνούς πληθωριστικής κρίσης, που τη φέρνουν αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το κρίσιμο μεταβατικό στάδιο, η Ευρώπη καλείται αφενός να μετεξελιχθεί και αφετέρου να ανταποκριθεί σε μια σειρά μεγάλων προκλήσεων.
Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία την επόμενη πενταετία, θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, που θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας και θα καθορίσουν τις προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης. Υπό το πρίσμα αυτό, οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η ανάγκη για κοινή αμυντική πολιτική και στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, δοθέντος ότι η επιλογή των ΗΠΑ για σταδιακή στρατηγική απεμπλοκή δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή εξωτερική ασφάλεια.
Εξίσου σημαντικές θα είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον απαιτεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, διεύρυνση της ενιαίας αγοράς και επένδυση στην καινοτομία. Παράλληλα, απαιτείται χαλάρωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ώστε να μπορέσουν οι εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, εν μέσω έξαρσης του κύματος ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική συνοχής και για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης μετά το 2026, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοοικονομικών μέσων. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της εν λόγω διαπραγμάτευσης για την ελληνική οικονομία, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 80% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της πατρίδας μας στηρίζεται σε ευρωπαϊκά κονδύλια.
Περαιτέρω, πολύ σημαντικό ζήτημα για την Ευρώπη είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης, η οποία έχει εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα. Οι ευρωπαίες γυναίκες γεννούν κατά μέσο όρο 1,55 παιδιά, όταν το όριο διατηρησιμότητας του πληθυσμού είναι 2,1 παιδιά. Με αυτόν τον ρυθμό, η Ευρώπη το 2050 θα αποτελεί μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού από 15% που ήταν στα μέσα του 20ού αιώνα, με οδυνηρές συνέπειες, εκτός όλων των άλλων, και για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η διαχείριση του Μεταναστευτικού συνεχίζει να αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, παρά τα βήματα προόδου που έγιναν με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ακόμη, η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα απασχολήσει έντονα την ΕΕ, μετά τις αστοχίες που διαπιστώθηκαν και τις εύλογες διαμαρτυρίες των ευρωπαίων αγροτών σε πολλά κράτη-μέλη. Σημαντικές προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας θα είναι, επίσης, η πράσινη μετάβαση, η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, η τεχνητή νοημοσύνη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής απορρύθμισης.
Είναι προφανές ότι όλες ανεξαιρέτως οι παραπάνω προκλήσεις της επόμενης θητείας των ευρωπαϊκών οργάνων αφορούν άμεσα την πατρίδα μας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η Ευρώπη να δώσει απαντήσεις με βάση τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο επανεθνικοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν την 9η Ιουνίου, γι’ αυτό στις ευρωεκλογές δεν νοείται αποχή ή χαλαρή ψήφος, αλλά μόνο ψήφος ευθύνης. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια αυτός που θα δίνει τις μεγάλες μάχες στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό, όσο πιο δυνατή θα είναι η ευρωομάδα της ΝΔ τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική φωνή του έλληνα πρωθυπουργού.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ