Το καλό και το κακό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ

Το καλό και το κακό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Τα τελευταία μέτρα μιας δύσκολης, όπως εξελίχθηκε, διαδρομής ετοιμάζονται να διανύσουν στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός, καθώς υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάσουν, ή ακόμη και να κρίνουν, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η αισιοδοξία έχει να κάνει με την υψηλή συσπείρωση που καταγράφει το Κίνημα και την πεποίθηση ότι οι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση κεντρώοι ψηφοφόροι θα στραφούν προς το ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός προκαλείται από το ότι υπάρχει μια ρευστή κατάσταση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες που θα τον στηρίξουν με την ψήφο τους, δεδομένου ότι έχει να κάνει με ψηφοφόρους στις ηλικίες των 17 – 34 ετών, που διαχρονικά είναι επιρρεπείς προς την… αποχή.

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη έχουν επεξεργαστεί δύο σενάρια σε σχέση με την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Το καλό σενάριο προβλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι, έστω και οριακά, δεύτερο κόμμα.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το Κίνημα θα βρεθεί στην όχθη των νικητών και ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι εκείνος που θα δώσει τον τόνο στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το κακό σενάριο θέλει το ΠΑΣΟΚ τρίτο και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον των 3 μονάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Κίνημα θα μπει σε μια περίοδο αναταράξεων, όπου θα αμφισβητηθεί ευθέως ο Ν. Ανδρουλάκης και πιθανότατα θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ θα έχει να αντιμετωπίσει τις πλαγιοκοπήσεις εκ μέρους του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι μετά τις ευρωεκλογές θα απευθύνει προσκλητήριο προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για κοινή πορεία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως του κ. Ανδρουλάκη, κάθε άλλο παρά ευοίωνες θα είναι.

Υπάρχει, βέβαια, και το… μέτριο σενάριο! Να είναι το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα αλλά με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως των 3 μονάδων και κάτω. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή η μάχη για τη δεύτερη θέση θα παραμείνει ανοιχτή για τις εθνικές εκλογές. Ότι μπορεί να υπάρξουν γκρίνιες και αιχμές σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά ουδείς θα μπορέσει να θέσει θέμα ηγεσίας.

Ασκήσεις επί χάρτου είναι, επί της ουσίας, όλα τα παραπάνω, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει τα κόμματα και να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ