Προβληματισμός για τους δέκα αλλοδαπούς που συνελήφθησαν στην κατάληψη της Νομικής

Προβληματισμός για τους δέκα αλλοδαπούς που συνελήφθησαν στην κατάληψη της Νομικής


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Aνησυχία και προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛΑΣ μετά τη διαπίστωση ότι από τους 28 που συνελήφθησαν την προπερασμένη Τρίτη για την κατάληψη που έκαναν στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Ράφα και την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, οι 10 ήταν αλλοδαποί, και μάλιστα ευρωπαίοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, από τους 28 συλληφθέντες μόνο οι 15 ήταν φοιτητές, ενώ οι υπόλοιποι ήταν γνωστοί ταραξίες, που κινούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αναρχικοί, α­ντιεξουσιαστές κ.λπ. Ωστόσο, 10 εκ των συνολικά 28 συλληφθέ­ντων, δηλαδή ποσοστό άνω του 30%, ήταν αλλοδαποί. Ένας άνδρας από την Ισπανία και εννέα γυναίκες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία!

Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που ανησυχεί τις Αρχές της χώρας μας, καθώς φαίνεται πως οι εγχώριες εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με αντίστοιχες του εξωτερικού και συνεργάζονται σε διάφορες δράσεις που οργανώνουν για να υποδηλώνουν την αντίθεσή τους σε καταστάσεις και γεγονότα με τα οποία δεν συμφωνούν.

Αν αυτή η πρακτική, όμως, γίνει… συνήθεια, η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη, γιατί οι οργανώσεις των αναρχικών του εξωτερικού είναι πολύ σκληροπυρηνικές και συχνά προβαίνουν σε ακρότητες, ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα.

Κατά συνέπεια, η… ενίσχυση των ελληνικών εξτρεμιστικών ομάδων με αντίστοιχες από το εξωτερικό, δηλαδή εισαγόμενες, εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια, αφού θα εφαρμοστούν ενδεχομένως νέες πρακτικές, ενώ θα εκπαιδευτούν και οι εγχώριοι αναρχικοί σε νέες, πιο καταστροφικές μεθόδους.

Οι 10 αλλοδαποί που προαναφέραμε θα απελαθούν αμέσως από τη χώρα και ήδη αποτελούν ανεπιθύμητα πρόσωπα, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι σε αντίστοιχη περίπτωση στο μέλλον δεν θα γίνει κάτι παρόμοιο.

Γι’ αυτό και οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην αποτελέσει το προχθεσινό φαινόμενο την αρχή για μια μεγαλύτερη εμπλοκή αλλοδαπών εξτρεμιστών σε αντιεξουσιαστικές δράσεις εντός των τειχών.

Ένας ακόμα λόγος που θα γίνουν προσπάθειες ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη είναι το γεγονός ότι στις εξτρεμιστικές αυτές οργανώσεις βρίσκουν κάλυψη πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, που δημιουργούν πυρήνες στις χώρες που καταφέρνουν να δικτυωθούν, για να συλλέγουν πληροφορίες, να οργανώνουν προβοκατόρικες ενέργειες κ.λπ.

Δεν είναι, λοιπόν, απλή περίπτωση η ισχυρή συμμετοχή ξένων εξτρεμιστών σε δράσεις που διοργανώνουν εγχώριες οργανώσεις της ίδιας ιδεολογίας. Γι’ αυτό και το φαινόμενο της πρόσφατης κατάληψης στη Νομική έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛΑΣ, και όχι μόνο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ