Περίμεναν με κατεβασμένα χέρια το… μοιραίο;

Περίμεναν με κατεβασμένα χέρια το… μοιραίο;

Oι εξελίξεις με τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενες. Εμείς δεν θα ρωτήσουμε για όσα κάνει κατόπιν εορτής η Αθήνα, αλλά για το αν έκανε κάτι πριν συμβεί αυτό που συνέβη.

Πέντε χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε τον χρόνο να επισκεφτεί τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να δώσει ο ίδιος μήνυμα στη γειτονική χώρα, σε ψηφοφόρους και πολιτικές δυνάμεις, για τις ελληνικές προθέσεις. Ότι είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων και υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αλλά προϋπόθεση είναι να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγχρόνως, εκτός από μία συνάντηση στα όρθια με τον πρόεδρο του VMRO, στα πλαίσια του ΕΛΚ, δεν φρόντισε να αποκαταστήσει μια τακτική επαφή μαζί του, ώστε να μην έχει αμφιβολίες ο κ. Μίτσκοσκι για τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε παρασπονδία στο θέμα της Συμφωνίας. Αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισκέφθηκε τόσες χώρες και συναντήθηκε με τόσους ομολόγους του, δεν βρήκε τον χρόνο –ούτε αυτός– να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας. Η κυβέρνηση έδειχνε σαν να περιμένει με κατεβασμένα χέρια το… μοιραίο.

Οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην κυβέρνηση
Οι συνεχείς ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί καλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την τηρήσει, και η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων (όπως το να αλλάξουν οι ταμπέλες στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στα σύνορα και να κυρωθούν τα τρία μνημόνια) είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ προσεκτικά. Διότι και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το ότι όσα λες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου…

Γιατί δεν φέρνουν στη Βουλή τα μνημόνια;
Πάντως, καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο και μια περίσκεψη στις αντιδράσεις. Διότι το VMRO φαίνεται ότι είναι καλά προετοιμασμένο για την προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα χρησιμοποιεί οπουδήποτε αλλού το όνομα «Μακεδονία», χωρίς να αμφισβητεί το επίσημο συνταγματικό όνομα. Έτσι, η παραβίαση της Συμφωνίας θα είναι θέμα ερμηνειών και καθόλου αυτονόητη και αυταπόδεικτη.

Επιπλέον, θα υπάρξει ο κίνδυνος οι πιέσεις από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, που δεν θέλουν να διαταραχθεί το κλίμα στα Δυτικά Βαλκάνια, να στραφούν όχι μόνο στον κ. Μίτσκοσκι αλλά και στην Ελλάδα. Και τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε δικαιολογία για να μη φέρει στη Βουλή για κύρωση τα τρία μνημόνια. Αυτό, μάλιστα, θα προκαλέσει σοβαρή κρίση, μιας και ο Αντώνης Σαμαράς και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών έχουν δηλώσει ότι δεν θα τα ψηφίσουν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δεχθεί βοήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κυρωθούν τα μνημόνια…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ