Στο έλεος των καρτέλ και της αισχοκέρδειας η χώρα – Μόνιμες αυξήσεις της τάξης του 10% – 15% – Ακρίβεια δίχως τέλος!

Στο έλεος των καρτέλ και της αισχοκέρδειας η χώρα – Μόνιμες αυξήσεις της τάξης του 10% – 15% – Ακρίβεια δίχως τέλος!

″Χωρίς αντίκρισμα τα μέτρα της κυβέρνησης

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει! Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν παράγοντες της αγοράς, τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας, θέλοντας να καταστήσουν σαφές (και να προειδοποιήσουν) ότι τα επόμενα –άγνωστο πόσα– χρόνια θα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, δύσκολα. Συνδέουν, δε, την εκτίμηση (βεβαιότητα) αυτή όχι τόσο με τις ανά τον πλανήτη πολεμικές συρράξεις όσο με τις τεράστιες αλλαγές (ανατροπές) που σημειώνονται στον επισιτιστικό τομέα και πρόκειται να επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων.

Προς το… χειρότερο, εννοείται. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι οι αυξήσεις θα είναι σταθερές και θα κινηθούν σε διψήφια ποσοστά, από 10% έως 15%. «Πρέπει να συνηθίσουμε στις ανεβασμένες τιμές», είπε χαρακτηριστικά πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια… ακρίβεια διαρκείας. Τα μηνύματα αυτά ηχούν σαν σήμα κινδύνου για τους έλληνες καταναλωτές, ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους, που επί δύο και πλέον χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας. Οι οικονομικές αντοχές τους έχουν εκμηδενιστεί και η καθημερινότητά τους γίνεται όλο και πιο επίπονη (επώδυνη). Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ήδη το 53% δηλώνει ότι το 2024 βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι το 2023 στον συγκεκριμένο τομέα. Η προοπτική, δε, να συνεχίσουν στις ίδιες ή και χειρότερες συνθήκες μόνο ανησυχία και αγανάκτηση μπορεί να τους προκαλεί.

Καθότι οι έλληνες καταναλωτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις αυξημένες τιμές με τις οποίες φτάνουν τα τρόφιμα από το εξωτερικό αλλά και την άνευ προηγουμένου αισχροκέρδεια από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, καθώς και τα σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξάνονται από μέρα σε μέρα, προκαλώντας την απόγνωση του κόσμου, που αναγκάζεται να περιορίσει τις αγορές στα απολύτως απαραίτητα, βγάζοντας από τον κατάλογο τρόφιμα που κατανάλωνε μέχρι πρόσφατα.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, που επί δύο χρόνια δηλώνει ότι βρίσκεται σε… πόλεμο με την ακρίβεια, αδυνατεί να αναχαιτίσει την αισχροκέρδεια και να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ στην επικράτεια. Τα μέτρα που κατά καιρούς έθεσε σε εφαρμογή για την ανακούφιση των πολιτών ελάχιστη απόδοση είχαν. Απόδειξη το ότι στις έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς το 70% των πολιτών απάντησε ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την πλειοψηφία και το ζήτημα που θα κοστίσει πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές. Σφοδρές επικρίσεις δέχεται όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχτηκε στη Βουλή τα μαζικά πυρά των πολιτικών αρχηγών.

Μεταξύ άλλων και για τη, με μεγάλη καθυστέρηση, επιστολή του προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη «δράση» των πολυεθνικών στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν ως… απλοί θεατές το όργιο αισχροκέρδειας σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών, όπου οι πολυεθνικές πωλούσαν (συνεχίζουν) στη χώρα τα ίδια τρόφιμα πολύ πιο ακριβά από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ