Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Οι αριθμοί ευημερούν αλλά η κοινωνία στενάζει
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Αν διαβάσει κανείς διάφορα ΜΜΕ, θα δει σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα για το «θαύμα» της ελληνικής οικονομίας.
Κάποια, μάλιστα, βάζουν και τους ίδιους τίτλους. Η αλήθεια είναι ότι, σε επίπεδο αριθμών, υπάρχουν καλά νέα για την ελληνική οικονομία.
Το πρώτο νέο αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εμφανίζει σαφείς τάσεις επιτάχυνσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (0,3%). Το δεύτερο αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε στάσιμος στο 2,4% τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι παραμένει σε πτωτική τροχιά, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Αυτό το θετικό περιβάλλον διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή, με βάση τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, φέτος και τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, με γνώση των διεργασιών που συντελούνται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα 2,5% φέτος και 2,6% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% σε ετήσια βάση τη διετία 2024 – 2025, κυρίως λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος από την αύξηση των μισθών και την υποχώρηση του πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος και το 2025, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε 1,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,9% του ΑΕΠ το 2025.
Οι αριθμοί, λοιπόν, προβλέπουν μια οικονομία που «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς στο αύριο μιας νέας οικονομικής εποχής.
Την ίδια ώρα, όσοι κινούνται στην ευρύτερη αγορά αισθάνονται την αγωνία και την κατήφεια που τη χαρακτηρίζει. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν παρατηρούμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μετά την πολύχρονη κρίση.
Αυτοί είναι που μεταφέρουν και στην κοινωνία ένα μήνυμα απόγνωσης για την ελληνική οικονομική ζωή, που κινείται σε άγνωστη διαδρομή, με ακόμα πιο άγνωστο τέλος.
Οι αριθμοί ευημερούν αλλά η κοινωνία στενάζει…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ