Στη… γωνία περιμένει ο Τσίπρας τον Κασσελάκη

Στη… γωνία περιμένει ο Τσίπρας τον Κασσελάκη

–Τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές

Η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αναλάβουν από κοινού δράση για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Και με ηχηρά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας αλλά και προς το εσωτερικό του… ΣΥΡΙΖΑ! Με την κίνησή του αυτή ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τη Συμφωνία που υπεγράφη επί των ημερών του. Τη θεωρεί «επίτευγμά» του, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους λόγους που υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να βγει στη… σύ­νταξη, αλλά θα συνεχίσει να είναι ενεργός πολιτικά και ότι πρόθεσή του είναι να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. Με την κεντροδεξιά στροφή του Στ. Κασσελάκη, ο πρώην πρωθυπουργός έχει αρχίσει να αισθάνεται «ξένο σώμα» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνεί με την πολιτική που έχει υιοθετήσει ο διάδοχός του σε κρίσιμα ζητήματα, με την προεκλογική και επικοινωνιακή στρατηγική και γενικά αισθάνεται να ασφυκτιά.

Κατά πολλούς, δε, είναι θέμα χρόνου να διαχωρίσει τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς θα το κάνει αυτό, αν δηλαδή θα επιλέξει τη ρήξη ή την αναίμακτη αποχώρηση, θα κριθεί από τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές. Πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από μια ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία του Στ. Κασσελάκη.

Το πιθανότερο είναι να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, με σκοπό την ανατροπή της Δεξιάς του Κυρ. Μητσοτάκη. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του, που δυσφορεί με τη στροφή του κ. Κασσελάκη, θα προσχωρήσει στο νέο φορέα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και ειδικώς από την επίδοση που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν συ­γκεντρώσει ένα ποσοστό που θα θεωρηθεί αποτυχία, αυτό θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις θα παγώσουν οριστικά.

Δεν είναι λίγοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, μετά τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης θα γίνει ακόμη πιο αυταρχικός και θα συνεχίσει τη στροφή σε θέσεις που θα τον φέρουν πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, μια νέα διάσπαση θα καταστεί αναπόφευκτη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ