Κτηματολογικά: Μόνο οι «παλιοί»  εντοπίζουν ιδιοκτησίες

Κτηματολογικά: Μόνο οι «παλιοί» εντοπίζουν ιδιοκτησίες

Οι άνθρωποι που έζησαν σε περιοχές κυρίως της επαρχίας και θυμούνται τις τοποθεσίες και τα όρια των ιδιοκτησιών έχουν γεράσει ή έχουν φύγει από τη ζωή.

Δίχως αυτούς είναι πρακτικά αδύνατη η συλλογή των πληροφοριών (ιδιαίτερα για τα αγροτεμάχια) και η καταχώριση των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο, γράφει η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως εκτιμά η διοίκηση του Κτηματολογίου, αυτό το είδος πληροφοριών θα χαθεί, καθώς οι παλαιοί ιδιοκτήτες γης που ζουν σε αυτές τις περιοχές θα φτάσουν στα όρια του προσδόκιμου ζωής.

Και, όπως επισημαίνεται, «οι απόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών φεύγουν και έχουν πολύ λίγες ή ασαφείς γνώσεις για τη θέση και το μέγεθος των περιουσιών των προγόνων τους».
Αυτή η ασάφεια, πέρα από την απώλεια της περιουσίας, αποτρέπει τις επιχειρήσεις από το να επενδύουν, καθώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο δικαστικών αμφισβητήσεων.

Σήμερα αυτό που ενδιαφέρει τις οργανωμένες κοινωνίες, κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι να παρέχεται, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, αξιόπιστη πληροφορία για τη γη, τα δικαιώματα που ασκούνται σε αυτή, τους φορείς άσκησης των δικαιωμάτων, τη θέση και το μέγεθος των ακινήτων και μια σειρά από συμπληρωματικές πληροφορίες (όπως η χρήση και η αξία της γης) μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ