Η αποχή τρομάζει τα κόμματα – Δεν αποκλείουν ανατροπές οι δημοσκόποι

Η αποχή τρομάζει τα κόμματα – Δεν αποκλείουν ανατροπές οι δημοσκόποι

–Δεν αποκλείουν ανατροπές στις 9 Ιουνίου οι δημοσκόποι

Σε αστάθμητο παράγοντα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να εξελιχθεί η αποχή, καθώς από το τελικό εύρος της είναι πολύ πιθανό να προκληθούν μη αναμενόμενες ανατροπές. Γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τα κόμματα, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τους πολίτες και να τους πείσουν για την κρισιμότητα των εκλογών και την ανάγκη να πάνε στις κάλπες.

Στις έρευνες που έχουν διενεργηθεί τους τελευταίους μήνες προκύπτει καθαρά ότι ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών είναι απογοητευμένο και δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συνιστούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Με συνέπεια όλο και περισσότεροι να αποστασιοποιούνται από τα κόμματα και την πολιτική. Αυτή ακριβώς η αποστασιοποίηση είναι πολύ πιθανό να μεταφραστεί σε… αποχή στις ευρωεκλογές. Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι έρευνες που διενεργούνται αδυνατούν να καταγράψουν έστω και κατά προσέγγιση το ύψος της αποχής. Εξ ου και οι δημοσκόποι είναι άκρως επιφυλακτικοί και προειδοποιούν για τον… κίνδυνο ανατροπών.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αν η αποχή κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, τα κόμματα που θα πληγούν περισσότερο είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του υπογραμμίζει τη σημασία των ευρωεκλογών και προτρέπει τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Πρέπει να πολεμήσουμε την απάθεια και την αδιαφορία και να σπεύσουμε όλοι στις κάλπες», τονίζει. Ο φόβος της Νέας Δημοκρατίας ως προς την αποχή έχει να κάνει με τους δυσαρεστημένους από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης γαλάζιους ψηφοφόρους. Τις τελευταίες εβδομάδες η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έχει αυξηθεί, κάποιοι πολίτες επιστρέφουν στη… βάση τους, ω­στόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό για τον κ. Μητσοτάκη.

Διαφορετικό είναι το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών που στις έρευνες δηλώνουν την προτίμησή τους στο κόμμα είναι νέοι ψηφοφόροι, που ήρθαν μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία.

Είναι επίσης νέοι σε ηλικία. Το ερώτημα είναι πόσοι από όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις θα ψηφίσουν και στις κάλπες στις 9 Ιουνίου. Αν, δηλαδή, θα προτιμήσουν να πάνε στις κάλπες αντί για την κοντινότερη παραλία.

Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ψηλά, θα υπερβεί το ποσοστό των εθνικών εκλογών (17%).

Στη δεύτερη περίπτωση, αν, δηλαδή, οι νέοι προτιμήσουν την παραλία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει χαμηλά και θα αρχίσουν οι γκρίνιες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: Dan Novac από το Pixabay



Σχολιάστε εδώ