FLiRT, το νέο στέλεχος του κορονοϊού – Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την παραλλαγή

FLiRT, το νέο στέλεχος του κορονοϊού – Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την παραλλαγή

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Στις 21 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών FLiRT στην εξάπλωση της Covid-19.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (βιολόγος) αναφέρουν πως από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι τα κρούσματα Covid-19 μειώθηκαν, με πολύ λιγότερες μολύνσεις και νοσηλείες από ό,τι τον προηγούμενο χειμώνα.

Ο SARS-CoV-2 εξακολουθεί να μεταλλάσσεται.

Τον Απρίλιο εμφανίστηκε μια ομάδα νέων στελεχών, γνωστών ως παραλλαγές FLiRT (με βάση τις τεχνικές ονομασίες των δύο μεταλλάξεών τους). Τα FLiRT είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον. Ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Βέβαια, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι «η δραστηριότητα του ιού στα λύματα στις ΗΠΑ μειώνεται από τον Ιανουάριο και επί του παρόντος είναι ελάχιστη».

Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για τις παραλλαγές FLiRT

Γνωρίζουμε ότι οι παραλλαγές FLiRT έχουν δύο μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας τους που δεν παρατηρήθηκαν στο JN.1 (το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ). Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον ιό να αποφύγει την ανοσία των ανθρώπων – από το εμβόλιο ή από προηγούμενη νόσηση με Covid-19.
Όμως, το γεγονός ότι οι παραλλαγές FLiRT είναι κατά τα άλλα γενετικά παρόμοιες με το JN.1 είναι καθησυχαστικό. Δεν υπάρχουν ακόμη νέα σχετικά με το εάν μια νόσηση από Covid-19 θα είναι πιο σοβαρή με τις παραλλαγές FLiRT ή για το πώς μπορεί να αλλάξουν τα συμπτώματα. Επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα ενός ατόμου και η σοβαρότητα της νόσησης από Covid-19 συνήθως εξαρτώνται λιγότερο από την παραλλαγή με την οποία έχει μολυνθεί και περισσότερο από το ανοσοποιητικό και τη γενική του υγεία.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να προστατευτούν από τα στελέχη FLiRT

Αν και ο εμβολιασμός που έχουμε ήδη κάνει μπορεί να μην αποτρέψει τη μόλυνση, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου ενός ατόμου από Covid-19.
Γνωρίζουμε ότι το ενημερωμένο μονοσθενές εμβόλιο, το οποίο σχεδιάστηκε για την παραλλαγή XBB.1.5, λειτούργησε κατά του JN.1 και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα έχει κάποιον βαθμό δράσης και κατά των μεταλλάξεων FliRT. Συστήνεται σε όποιον ανήκει στην τρίτη και τέταρτη ηλικία, καθώς και στα άτομα με προβλήματα υγείας να το κάνουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Ο λόγος είναι ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για μια κακή έκβαση από Covid-19 είναι η προχωρημένη ηλικία ή οι σοβαρές συννοσηρότητες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ