Ν. Γρηγοράκου στο “Π”: Γιατί ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές;

Ν. Γρηγοράκου στο “Π”: Γιατί ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές;

Της
ΝΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Λακωνίας


Προκαλεί πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός πως βρισκόμαστε ήδη δύο μόλις εβδομάδες πριν και κανείς δεν συζητά το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η κοινή γνώμη, με ευθύνη του πρωθυπουργού, που επιμένει να υποστηρίζει πως τάχα στις επερχόμενες ευρωεκλογές κρίνεται «η πολιτική σταθερότητα στη χώρα», έχει παγιδευτεί σε μια εσωστρεφή συζήτηση που καμιά σχέση δεν έχει με τα κομβικά ζητήματα που θα έχει να διαχειριστεί η επόμενη Ευρωβουλή.

Οι έλληνες πολίτες οδεύουν προς τις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν στην πραγματικότητα τις θέσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων για μια σειρά θεμάτων που στο άμεσο μέλλον θα επηρεάσουν καθοριστικά την καθημερινότητά μας. Ποιες είναι οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι συρράξεις σε Ουκρανία και Γάζα; Μέσα από ποιους δρόμους θα επιλέξουν να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος; Πώς βλέπουν τις αλλαγές που θα επιβάλει στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ; Και τελικά θέλουν περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν όχι μόνο αναπάντητα, αλλά απουσιάζουν εκκωφαντικά από τον δημόσιο διάλογο.

Παράλληλα, η καταγεγραμμένη πλέον άνοδος των εθνικών εγωισμών, μέσα από την ισχυροποίηση λαϊκιστικών, ευρωαπορριπτικών δυνάμεων σε μεγάλη ομάδα χωρών-μελών, αλλά και το Brexit μαρτυρούν πως μέρος των ευρωπαίων πολιτών αντιμετωπίζει τον ρόλο της ΕΕ με δυσπιστία, ενοχοποιώντας τη για τις νέες ανισότητες, για την κοινωνική ανασφάλεια ή για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του επιπέδου διαβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται σαφές πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που καθιστά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου εξαιρετικά σημαντικές. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα δείχνει πως το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν μπορεί η όποια συζήτηση να περιορίζεται ή να διεξάγεται με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Με άλλα λόγια: Οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν θα δώσουν ούτε νικητή στο TikTok, ούτε βέβαια θα θέσουν σε κίνδυνο την ισχυρότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο πρωθυπουργός.

Αντιθέτως, αποτελούν μια ευκαιρία να δηλώσουν οι πολίτες ποια Ευρώπη θέλουν στο μέλλον. Όσο και αν ο πρωθυπουργός επιχειρεί να το αποσιωπήσει σε αυτές τις ευρωεκλογές, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις συντηρητικές πολιτικές του. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι αυτοί που παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών αλλά και στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές σημαίνει ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σημαίνει στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σημαίνει πως επιλέγουμε μια Ευρώπη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απαντά χωρίς φόβο στο ερώτημα «Ποια Ευρώπη θέλουμε;». Θέλουμε μια κοινωνική, δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη, με διαφάνεια, με ισχυρά κοινά εργαλεία αλληλεγγύης, που μειώνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των κοινωνιών όλων των ευρωπαϊκών κρατών, είτε βρίσκονται στο κέντρο είτε στην περιφέρεια, και χρηματοδοτούν τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για ένα βιώσιμο μέλλον. Θέλουμε μια Ευρώπη με καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις που δημιουργούν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Προφανώς, αυτές οι εκλογές θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο και για το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, καθώς αποτελούν ευκαιρία για μια ουσιαστική και κυρίως αναγκαία αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Γιατί, πλέον, ακόμη και οι υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας κατανοούν πως πρέπει να μπει τέλος στα όλο και πιο συχνά φαινόμενα κυβερνητικής αλαζονείας. Και το τέλος θα μπει μόνο μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που επιμένει, μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού και του lifestyle, να αρθρώνει προγραμματικό πολιτικό λόγο. Επιμένει, μέσα από τον δύσκολο δρόμο της πολιτικής, να δείχνει την προοδευτική διέξοδο που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να ενισχυθούν το κράτος δικαίου, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το κοινωνικό κράτος αλλά και μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για την Ευρώπη και την Ελλάδα που θέλουμε. Ψηφίζουμε για τη μελλοντική μας ευημερία. Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ