Γιατί καθυστερούν οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;

Γιατί καθυστερούν οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;

♦ Γιατί καθυστερούν οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης; Πιστώσεις 4 δισ. ευρώ λιμνάζουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τραπεζικές δυσλειτουργίες, παλαιά πιστωτικά ήθη και δυσανεξία στην ανάληψη ρίσκου προκαλούν αναντιστοιχίες μεταξύ προεγκρίσεων και εκταμιεύσεων. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αναγνωρίζει το χρηματοδοτικό κενό και ετοιμάζεται να παρέμβει. Αυτή την ώρα θα μπορούσαν να «τρέχουν» 800 ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικού ύ­ψους 26,5 δισ. ευρώ.

♦ Νέο «σαφάρι» από την ΑΑΔΕ για αύξηση των εσόδων από τα 10 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής, με όπλα τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, την καθολική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS αλλά και σαρωτικές διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

♦ «Παγώνει» για μία ακόμη φορά η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρεί να λύσει τη δύσκολη άσκηση της εξεύρεσης λύσης που θα επιτρέψει την προσοδοφόρο για το Δημόσιο αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων νικελίου αλλά και την οικονομικότερη απορρύπανση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σε περίπτωση που καταρρεύσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώλησή της. Το Ελληνικό Δημόσιο, για όσο διάστημα δεν πωλείται ή δεν κλείνει η ΛΑΡΚΟ, συνεχίζει να καταβάλλει πρόστιμα, που απορρέουν από αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Μόνο κατά την τελευταία τετραετία, οπότε και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, έχουν ξοδευτεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ