Ελένη Γερασιμίδου στο “Π”: Στις 9 του Ιούνη, ισχυρό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή

Ελένη Γερασιμίδου στο “Π”: Στις 9 του Ιούνη, ισχυρό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή

–Να βάλουμε φρένο στην ΕΕ των κερδών των λίγων σε βάρος της ζωής των λαών

Της
ΕΛΕΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Υποψήφιας Ευρωβουλευτού με το ΚΚΕ, Ηθοποιού


Άλλη μια θλιβερή επέτειος για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Άλλη μια Ημέρα Τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που συντελέστηκε 105 χρόνια πριν. Για τους αμάχους που σφαγιάστηκαν για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, για τα κέρδη των λίγων και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Για τους δρόμους της προσφυγιάς 1.500.000 προγόνων μας, που τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους, στις αρρώστιες και στις κακουχίες. Που έζησαν την περιφρόνηση, την πείνα και τους κατατρεγμούς στην πατρίδα τους, την Ελλάδα.

Ως παιδί, άκουγα τις ιστορίες των γιαγιάδων στο χωριό μου, το Αρσακλί, σημερινό Πανόραμα Σαλονίκης, και τον λυγμικό ήχο του κεμεντζέ (ποντιακή λύρα) του θείου Γιάγκου. Ο υπέργηρος καθηγητής μου των Ελληνικών μάς έλεγε πως διάβαζε για το πανεπιστήμιο με πυρετό ελονοσίας κάτω από τη μοναδική αγραπιδιά, καθώς δεν υπήρχαν άλλα δέντρα.

Σε λίγα χρόνια, το Αρσακλί έγινε –με το πείσμα των Ποντίων για προκοπή– το καταπράσινο θέρετρο της Σαλονίκης. Η αγάπη για την πρόοδο –το ταμάχι, που λέμε– οδήγησε τους προγόνους μας και στην επαφή με το προοδευτικό κίνημα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν από τότε το μόνο κόμμα που δεν άφησε την ξεριζωμένη γενιά ανυπεράσπιστη. Στους χώρους δουλειάς, η βοήθεια και η αλληλεγγύη έδωσαν καρπούς. Οι άθλιες συνθήκες και η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού ωρίμασαν τη σκέψη των κατατρεγμένων, που εντάχθηκαν στο εργατικό κίνημα και στους αγώνες του. Μεγάλο κομμάτι των Ποντίων πήρε μέρος, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και στους ταξικούς αγώνες που ακολούθησαν.

Σήμερα, που άλλη μια στυγερή Γενοκτονία συντελείται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ολόκληρος ο Ελληνισμός, και κυρίως ο προσφυγικός, οφείλει να σταθεί αλληλέγγυος με όλες του τις δυνάμεις. Να σταματήσει ο πόλεμος όπου γης, να σταματήσουν οι ολέθριοι εξοπλισμοί σε βάρος των λαών. Να πάψουν τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ να καμαρώνουν για πλεονάσματα όταν οι λαοί υποφέρουν από ανεργία, ακρίβεια, πλειστηριασμούς. Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις αφαιρούν το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, με εγκληματικές συνέπειες σε ζωές (βλ. Τέμπη). Όταν δεν υπάρχει πρόβλεψη και πρόνοια για «φυσικές καταστροφές» και η αντιπυρική προστασία είναι ανύπαρκτη, με φονικά αποτελέσματα (βλ. Μάτι).

Τα ειδικά θέματα των Ποντίων και τα αιτήματά τους αποτέλεσαν θέμα μιας μεγάλης και δημιουργικής συζήτησης που έγινε στις 20/5/2024 στην έδρα του ΚΚΕ. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών και Ποντιακοί Σύλλογοι της Αττικής συζήτησαν με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ και εξέθεσαν τα προβλήματά τους, γνωρίζοντας τη θετική αντιμετώπισή τους. Ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για τη στήριξη του κόμματός μας στα δίκαια αιτήματα και στους αγώνες των Ποντίων και ανέλυσε την ανάγκη στήριξης του ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αναδεικνύει τα προβλήματά μας και αγωνίζεται για τη λύση τους. Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Για τα προβλήματα στέγης, σύνταξης και αναγνώρισης των χρόνων δουλειάς στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τόσα άλλα, που από όλες τις κυβερνήσεις αντιμετωπίζονται με ψεύτικες υποσχέσεις και παρουσίες στις επετειακές παραστάσεις.

Προέκυψε η ανάγκη στήριξης του κόμματός μας με τη βεβαιότητα του μόνου αγωνιστικού δρόμου για τα δικαιώματά μας.

Στις 9 του Ιούνη, ισχυρό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή. Να βάλουμε φρένο στην ΕΕ των κερδών των λίγων σε βάρος της ζωής των λαών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ