Αν. Νικολαΐδης στο “Π”: Η αλόγιστη δημιουργία φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Αν. Νικολαΐδης στο “Π”: Η αλόγιστη δημιουργία φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας


Η ουσιώδης στήριξη και η γενναία ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως εθνικός στόχος, καθώς πέρα από την ενίσχυση της οικονομίας σχετίζεται άμεσα και με την ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης της ελληνικής επαρχίας. Οι νέες και οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, τα χωριά και τις μικρές κωμοπόλεις της υπαίθρου, συνειδητοποιώντας ότι είναι αναιμικές οι ελπίδες να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται μέσα από την ενασχόλησή τους με τη γη, την οποία αξιοποιούσαν για δεκαετίες οι γονείς και οι παππούδες τους.

Κι όμως, αντί η Ελληνική Πολιτεία να σταθεί εμπράκτως αρωγός στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που με μεγάλο κόπο προσπαθούν να συντηρήσουν το βιος τους, προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι η αλόγιστη δημιουργία φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων. Η στροφή στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα και σίγουρα όχι σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που παρέχει η ελληνική γη. Οι αδειοδοτήσεις για τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τη βούληση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας, καθώς δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και σε όσους προσπαθούν να δουλέψουν με βάση τη γη και τα προϊόντα της.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των οινοποιών της Δράμας, οι οποίοι αποτελούν έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας. Με κόπο και θυσίες, υλοποιούν επενδύσεις, αναπτύσσονται με εξωστρέφεια και με τα παραγόμενα κρασιά της Δράμας κατακτούν ολοένα και περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Κι όμως, στην προσπάθειά τους αυτή έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λόγω της δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων πάρα πολύ κοντά σε αμπελώνες.

Από τη μια, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της Δράμας απασχολούν περί τους 460 εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, που αντιστοιχούν σε καταβολές για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές ποσών ύψους άνω των 7,3 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα παρέχουν έμμεσα απασχόληση σε δεκάδες άλλους συνεργαζόμενους επαγγελματίες. Επιπλέον, υλοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους. Από την άλλη, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, μετά την έναρξη λειτουργίας τους, απαιτούν έναν με δύο εργαζομένους, έχοντας μηδενική συνεισφορά στην εθνική οικονομία μέσω ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στην τοπική οικονομία μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης.

Μία ακόμη σοβαρή πτυχή, ειδικά όσον αφορά τα οινοποιεία και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων κοντά σε αυτά, σχετίζεται με τον οινοτουρισμό. Είναι πραγματικά οξύμωρο, από τη μια, η κυβέρνηση να προχωράει στη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού με στόχο την ανάπτυξή του στην Ελλάδα και, από την άλλη, η ίδια κυβέρνηση με τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών να λειτουργεί ως τροχοπέδη των όποιων σχετικών προσπαθειών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πριν από την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων θα πρέπει να πραγματοποιείται λεπτομερής εξέταση και αξιολόγηση τόσο των επιπτώσεων που θα επέλθουν στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής όσο και των οικονομικοκοινωνικών συνεπειών σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, οι όποιες αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται συνολικά και όχι η καθεμία ξεχωριστά, ώστε να λαμβάνεται υπόψη σωρευτικά η γενικότερη επιβάρυνση από τη δημιουργία όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες και να λαμβάνει υπόψη την αποτροπή δημιουργίας τεράστιων εγκαταστάσεων πέριξ κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα να περικυκλώνονται και να στραγγαλίζονται ολόκληρα χωριά. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η αχρήστευση τεράστιων εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας. Υπάρχει πλήθος εκτάσεων χαμηλής παραγωγικότητας, λίγο μακρύτερα από κατοικημένες περιοχές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χωρίς προβλήματα και χωρίς να αφαιρείται η δυνατότητα από γεωργούς, κτηνοτρόφους, οινοποιούς και άλλους να αναπτύσσουν τις δραστηριότητες από τις οποίες βιοπορίζονται.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου. Χρειάζονται λύσεις άμεσα, προτού μπει οριστική ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ