Σκοπιανοί αρπάζουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια Ελλήνων στη Χαλκιδική

Σκοπιανοί αρπάζουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια Ελλήνων στη Χαλκιδική


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Πολιτικοί παράγοντες των Σκοπίων αλλά και απλοί πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν στοχεύσει τα σπίτια δυστυχισμένων Ελλήνων στην περιοχή της Χαλκιδικής, που τα έχουν αρπάξει τα διαφορά funds, και τα… χτυπάνε σωρηδόν στους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σε λίγο ολόκληρα τμήματα της ευαίσθητης αυτής περιοχής να περάσουν στα χέρια ανθρώπων από αυτήν τη χώρα.

Tην αποκάλυψη αυτή, που έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και μπορεί στο μέλλον να μας δημιουργήσει ακόμα και εθνικά ζητήματα, έκανε μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά ο γνωστός δικηγόρος Φώτης Μπαμπάνης, ο οποίος επί 20 περίπου χρόνια παρακολουθεί τα θέματα των «κόκκινων» δανείων αλλά και τα… τερτίπια των εισπρακτικών εταιρειών και των funds, που έχουν πέσει σαν γύπες για να αρπάξουν τα σπίτια των άτυχων οφειλετών.

Όπως είπε ο κ. Μπαμπάνης, διάφοροι Σκοπιανοί, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί, παρακολουθούν τα σπίτια που βγάζουν σε πλειστηριασμό τα διαφορά funds και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τα αποκτήσουν. Επειδή, όμως, οι εταιρείες που βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί είναι όλες παράνομες, γιατί παραβιάζουν ουσιώδεις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, οι πλειστηριασμοί είτε αναστέλλονται, αν δεν έχουν γίνει, είτε ακυρώνονται, αν έχουν πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που καλύπτουν και τις σημερινές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κερδίζουν οι δανειολήπτες τις υποθέσεις στα δικαστήρια και οι Σκοπιανοί να μένουν… με την όρεξη.

Όσο, όμως, τα σπίτια παραμένουν στα νύχια των εισπρακτικών και των funds ο κίνδυνος παραμένει. Ας μην ξεχνάμε πως πάγια επιδίωξη των Σκοπίων είναι η έξοδος στο Αιγαίο. Η εμμονή που δείχνουν για την απόκτηση σπιτιών στη Χαλκιδική μέσω των πλειστηριασμών μήπως οφείλεται σε σχεδιασμό που αποβλέπει στην απόκτηση ακινήτων, για να ισχυριστούν στο μέλλον ότι έχουν δικαιώματα στην περιοχή και να διεκδικήσουν εδάφη που θα τους οδηγήσουν στο Αιγαίο; Αυτήν την παράμετρο, που ενισχύεται από το γεγονός ότι οι απλοί πολίτες των Σκοπίων που… χτυπάνε σπίτια δεν έχουν εισόδημα που να δικαιολογεί τα χρήματα που απαιτούνται για τον πλειστηριασμό, άρα κάποιοι τους τα δίνουν, την έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι; Μάλλον όχι, γιατί διαφορετικά δεν θα άφηναν τα funds να αλωνίζουν και να παρανομούν. Ιδιαίτερα σε ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές, που έχουν ιδιαίτερη εθνική σημασία.

Όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαμπάνης, πολλοί δανειολήπτες χάνουν το σπίτι τους με πλειστηριασμούς που είναι άκυροι γιατί δεν το γνωρίζουν. Δεν γνωρίζουν ότι κάποια εισπρακτική εταιρεία ή κάποιο fund θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα πληρεξούσια για τους δικηγόρους που χρησιμοποιεί, για να δώσουν την εντολή πλειστηριασμού στον συμβολαιογράφο, τα οποία πρέπει να έχουν αποφασιστεί από το ΔΣ της κάθε εταιρείας. Μόνο που οι εταιρείες που κάνουν τους πλειστηριασμούς στη χώρα μας δεν έχουν ΔΣ, αφού δεν έχουν ούτε γραφεία στις διευθύνσεις του εξωτερικού που έχουν δηλώσει, και κατά συνέπεια τα πληρεξούσια πάσχουν. Υπάρχει η απόφαση 9611/2023 του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που έχει ακυρώσει πλειστηριασμούς για τον λόγο αυτό.

Επίσης πολλοί πλειστηριασμοί είναι άκυροι και κακώς τους κατακυρώνουν οι συμβολαιογράφοι. Γιατί στο πρακτικό κατακύρωσης πρέπει να αναφέρεται ποτέ κατατέθηκε το τίμημα, πού κατατέθηκε και αν ο υπερθεματιστής μπορεί να αποδείξει πού βρήκε τα χρήματα και αν έχει «πόθεν έσχες». Σε όλες τις περιπτώσεις αυτά τα βεβαιώνει ο συμβολαιογράφος και το δικαστήριο το δέχεται χωρίς να ζητά αποδείξεις. Όμως, κανένας υπερθεματιστής δεν έχει «πόθεν έσχες» και κανένας δεν έχει καταθέσει τα χρήματα εντός δέκα ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος. Αν τα ήξεραν αυτά και τα ζητούσαν, οι δανειολήπτες δεν θα έχαναν τα σπίτια τους, γιατί οι περισσότεροι πλειστηριασμοί θα είχαν ακυρωθεί.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαμπάνης τόνισε ότι είναι τόσο χύμα οι εισπρακτικές και τόσο παράνομα τα funds που οι δανειολήπτες μπορούν, αν έχουν τη σωστή υποστήριξη, να γλιτώσουν τις περιουσίες τους και να τους φύγει το άγχος. Λύσεις υπάρχουν, όπως υπάρχουν και νόμοι. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει η γνώση των νόμων, για να βρεθούν και οι λύσεις. Απλά πράγματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο αρχείου/ pixabay


Σχολιάστε εδώ