Παιχνίδι με την πατάτα για να αυξήσουν την τιμή της – Πιέσεις… προκειμένου να μειωθεί η εγχώρια παραγωγή της!

Παιχνίδι με την πατάτα για να αυξήσουν την τιμή της – Πιέσεις… προκειμένου να μειωθεί η εγχώρια παραγωγή της!

• Μόνο η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής θα χαλάσει τα σχέδια των διεθνών κερδοσκόπων


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς

Μετά το λάδι, που ήδη έχει γίνει είδος πολυτελείας, ένα άλλο προϊόν της ελληνικής γης, που είναι ιδιαίτερα αγαπητό και προσιτό σε όλους και βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας, έχει μπει στο… στόχαστρο των κυκλωμάτων της διεθνούς διατροφικής αλυσίδας με σκοπό να ανεβάσουν δραματικά την τιμή του. Ο λόγος για την πατάτα, που δέχεται τρομακτικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μειωθεί η εγχώρια παραγωγή της.

Όσο η Ελλάδα παράγει πατάτες δύσκολα θα μπορέσουν τα διάφορα κυκλώματα να ανεβάσουν την τιμή της. Αν όμως η παραγωγή μειωθεί και εξαρτώμεθα σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές, θα γίνουμε έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων.

Σύμφωνα με παραγωγούς από την Πελοπόννησο, από το 2021 έχει αρχίσει ένα μπαράζ εισαγωγών από την Αίγυπτο, που έκτοτε διευρύνεται κάθε χρόνο, με στόχο να συρρικνώσει την εγχώρια παραγωγή, που είναι ασύγκριτα πιο ποιοτική, αλλά δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις τιμές.

Οι αιγυπτιακές πατάτες είναι φθηνότερες κατά 10 – 15 λεπτά το κιλό σε σχέση με τις ελληνικές και φυσικά έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα α­πό την αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγχώριοι παραγωγοί δεν προστατεύονται από το κράτος, αφού δεν επιβάλλεται κανένα μέτρο αποτροπής στις εισαγωγές πατάτας, ούτε γίνονται οι απαιτούμενοι έ­λεγχοι, με αποτέλεσμα πολλοί τόνοι αιγυπτιακής πατάτας να πωλούνται ως ελληνικοί.

Επιπλέον, στην Αίγυπτο τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά, οπότε το κόστος παραγωγής είναι μικρό, ενώ οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν για την αύξηση της παραγωγής τους και τη γρηγορότερη ωρίμανση με φυτοφάρμακα τα οποία είναι απαγορευμένα στην ΕΕ. Δηλαδή, ο ανταγωνισμός είναι άνισος και οι έλληνες παραγωγοί, ειδικά στην Πελοπόννησο, εγκαταλείπουν σι­γά σιγά την καλλιέργεια της πατάτας και στρέφονται στις φράουλες. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, η ελληνική παραγωγή θα συρρικνωθεί, οι εισαγωγές θα πολλαπλασιαστούν και οι διεθνείς κερδοσκόποι θα αρχίσουν το πάρτι.

Αρχικά θα σταματήσουν να φέρνουν πατάτες, από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί έλλειψη του προϊόντος η τιμή θα ανέβει και η συνέχεια είναι γνωστή, αφού ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει. Κάπως έτσι θα παιχτεί το παιχνίδι με τις πατάτες και αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς, θα… στρώσει το χαλί στους κερδοσκόπους. Στο χέρι της είναι να μη διαταραχθεί η αγορά και η ομαλότητα στην τιμή του προϊόντος. Τόσα και τόσα ανοιχτά μέτωπα με τα διάφορα είδη έχουν οι καταναλωτές, δεν είναι ώρα να ανοίξουν κι άλλα…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια δεν… υποτάσσεται! Γι’ αυτό και οργιάζει στην αγορά

Τορπίλη στα λιμάνια μας και στους χιλιάδες έλληνες ναυτικούς βάζει Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Ναυτιλίας



Σχολιάστε εδώ