Λευτέρης Σούσος: Κύμα ζέστης και σκόνης μέχρι την Πέμπτη

Λευτέρης Σούσος: Κύμα ζέστης και σκόνης μέχρι την Πέμπτη


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας θα παραμείνει το κύμα ζέστης, με τις θερμοκρασίες να είναι αρκετά υ­ψηλές για την εποχή στα ηπειρωτικά και να φτάνουν τους 32 – 33 και τοπικά έως και 35 βαθμούς, με τις ελάχιστες τιμές να φτάνουν τους 18 – 20 βαθμούς.

Βέβαια, στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά (με εξαίρεση τη Βόρεια Κρήτη) οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 27 – 28 βαθμούς, εξαιτίας της θαλάσσιας αύρας, η οποία θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ηπειρωτικά (περιοχές δηλαδή μακριά από τη θάλασσα). Η αφρικανική σκόνη θα παραμείνει και η αυξημένη υγρασία και θα κάνει πιο αποπνικτική την α­τμόσφαιρα.

Όμως, από την Τετάρτη θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ζέστης και όσο θα βαδίζουμε προς το τελευταίο πενθήμερο του Μαΐου η θερμοκρασία θα πέσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή και η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει από την αφρικανική σκόνη.

Αστάθεια θα υπάρχει τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας, από τη Θεσσαλία και βορειότερα, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα περιοριστεί στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

ΔΕΥΤΕΡΑ: Αραιές νεφώσεις θα επικρατήσουν στη χώρα, με την αφρικανική σκόνη να επιμένει, ενώ μπόρες αστάθειας θα εκδηλωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι τοπικές και μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι εξασθενημένοι στα 3 – 5 Μποφόρ, κυρίως νότιοι, και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση.

ΤΡΙΤΗ: Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό, με αίθριο καιρό και λίγες αραιές συννεφιές, οι οποίες θα πυκνώσουν τοπικά στα βόρεια και θα εκδηλωθούν μπόρες αστάθειας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλές τιμές για την εποχή, φτάνοντας τους 30 – 32 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τοπικά σε ευαίσθητες περιοχές (κλειστούς κάμπους) αλλά και στη Βόρεια Κρήτη ακόμη και τους 35 βαθμούς, ίσως και λίγο παραπάνω. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, εξασθενημένοι στα 3 – 5 Μποφόρ, και στο Αιγαίο βόρειοι.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά θα υπάρξει αποκλιμάκωση του κύματος ζέστης. Αστάθεια τοπικά μέχρι και τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί, έως 5 Μποφόρ, και στο Αιγαίο βόρειοι.

ΠΕΜΠTH: Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση σε όλη τη χώρα, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικά φαινόμενα α­στάθειας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Όσο θα βαδίζουμε προς τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας η αστάθεια θα αρχίζει να εμφανίζεται σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, με τη θερμοκρασία να πέφτει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 26 – 28 βαθμούς. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα υπάρχει κατά διαστήματα άστατος καιρός, με τη μορφή αστάθειας, λόγω της κινητικότητας κάποιων ατμοσφαιρικών διαταραχών στη Νότια Μεσόγειο, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται κάποια σοβαρή κακοκαιρία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ