Η ακρίβεια δεν… υποτάσσεται! Γι’ αυτό και οργιάζει στην αγορά

Η ακρίβεια δεν… υποτάσσεται! Γι’ αυτό και οργιάζει στην αγορά

–Είναι πολλοί στο κόλπο, παράγουν την αισχροκέρδεια και παίρνουν το… χαρτζιλίκι τους

Ιδού το ερώτημα: Δαμάζεται το «τέρας του πληθωρισμού;». Την απάντηση δίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που μιλάει για διττό πρόβλημα και επισημαίνει: «Υπάρχουν περιθώρια για μισθολογικές αυξήσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο μισθών και τιμών και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά φαίνεται ότι μέχρι σήμερα αυτά δεν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση του διττού προβλήματος της ακρίβειας». Υπάρχει, πάντως, διέξοδος! Η σύ­γκρουση με την ακρίβεια. Αυτό που αποφεύγουν να κάνουν οι πολιτικοί μας, που ακονίζουν τα ξίφη τους για τις ευρωεκλογές και αφήνουν την αγορά στη μοίρα της και στα νύχια των κερδοσκόπων.

Απόδειξη, η εκτίναξη των τιμών: 64,3% στο ελαιόλαδο, 24,26% στο ψωμί, 18,34% στο φρέσκο γάλα, 15,33% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά κ.λπ.) και σε πολλά άλλα είδη της καθημερινότητας των νοικοκυριών. Εδώ θα λέγαμε ότι το κράτος, αντί να επιλέγει τον ρόλο του θεατή, θα μπορούσε να παρέμβει καταλυτικά.

Αν γίνονταν διαρκείς έλεγχοι από την Αγορανομία και την Εφορία, θα μπορούσε ίσως να φρενάρει κάπως το κακό για να αναπνεύσει ο κόσμος. Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι για τους ελέγχους, όμως, είτε λένε ότι δεν επαρκούν για να κάνουν τη δουλειά τους είτε δεν θέλουν να την κάνουν για τους δικούς τους λόγους, που μπορεί να τους καταλάβει ο καθένας. Έτσι, διαιωνίζεται η αισχροκέρδεια, τακτοποιούνται όλοι και ο κόσμος μένει μόνος κι αβοήθητος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ