Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2024: Βράβευση του συγγραφέα Τάσου Αποστολίδη

Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2024: Βράβευση του συγγραφέα Τάσου Αποστολίδη

Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς βράβευσε την Παρασκευή 17 Μαΐου, τον συγγραφέα Τάσο Αποστολίδη για το σύνολο του έργου του κατά τη διάρκεια της απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2024 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2024. Το βραβείο παρέλαβε ο εικονογράφος Αλέκος Παπαδάτος που υπογράφει την εικονογράφηση του πιο πρόσφατου έργου του Τάσου Αποστολίδη Αριστοτέλης που έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά και εργάστηκε, για 42 χρόνια, στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, τα 36 από αυτά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως καθηγητής, διευθυντής και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων.

Το, περίπου ίσης διάρκειας, συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα που δημοσιεύονταν τις δεκαετίες του  ́80 και ‘90 σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Το 1973 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ευθυμογραφήματα για κατηφείς».

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 γράφει σενάρια και διασκευάζει σε κόμικς κλασικά έργα της αρχαιότητας («Οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη», «Οδύσσεια», «Αντιγόνη», «Ιφιγένεια», «Μύθοι Αισώπου», «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» κ.ά) συνεργαζόμενος με κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές.

Από τα 32 βιβλία του, επτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τρία στα γαλλικά, δύο στα γερμανικά, δύο στα τουρκικά και ένα στα κινέζικα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

της Ελλάδας, διατίθενται από τα πωλητήρια των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδικά οι διασκευές σε κόμικς των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις, στην Ελλάδα, τα 1.000.000 αντίτυπα, βραβεύτηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013» με την παραγωγή ‘‛The Duty of Comedy’’. Ακόμη, η «Λυσιστράτη» ήταν ένα από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον «Παρθενώνα των βιβλίων», το εμβληματικό αυτό έργο της Μarta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας.

Έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και stand-up comedy. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (F.E.R.A.), καθώς και της Media and Entertainment International (M.E.I.) Διατέλεσε διοργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ και εκδηλώσεων σχετικών με σκίτσο, γελοιογραφία και κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία. Διδάσκει Τεχνική Γραφής Σεναρίου σε εργαστήρια καλών τεχνών.

Το πολυβραβευμένο graphic novel των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου έχει αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες και κυκλοφορεί πλέον στα Γαλλικά, Γερμανικά, Κινέζικα και Πορτογαλικά ενώ θα ακολουθήσουν εκδόσεις στα Λιθουανικά, Κορεάτικα και Τουρκικά.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

White Ravens 2023

Βραβείο Καλύτερου Σχεδίου & Καλλιτεχνικής Επιμέλειας από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023

Βραβείο «Αναγνώστη» 2023 Καλύτερου Graphic Novel

Μακρά λίστα βραβείων του Περιοδικού «Χάρτης» 2022

Καλύτερα βιβλία για εφήβους του 2022 από την Κόκκινη Αλεπού

Χρυσή Λίστα του Elniplex για το 2023



Σχολιάστε εδώ