Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να πάρουν σύνταξη αν οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να πάρουν σύνταξη αν οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ

Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι πρωτίστως διανεμητικό, σε μια κοινωνία η οποία διαρκώς γερνάει – ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Αυτά τα συστήματα, όπου οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι τωρινοί εργαζόμενοι, γενικά δουλεύουν καλά όταν έχουν πολλούς εργαζομένους και λίγους συνταξιούχους.

Έχουμε μπει σε μια πορεία, όχι μόνο εμείς, όλες οι αναπτυγμένες χώρες, όπου έ­χουμε μια γήρανση του πληθυσμού μας και κατά ακολουθία αυτό έχει συνέπειες τόσο στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού όσο και στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η νομοθεσία μας ορίζει ότι ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη και, ανάλογα με τις μεταβολές, προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Η εκτίμηση που έγινε πέρυσι έδειξε ότι κατά την περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο της επιβίωσης δεν μεταβλήθηκε και, για αυτόν τον λόγο, τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στην εκπομπή «Τριτολογίες» στην ΕΡΤ.

Πότε αυξάνονται τα όρια των οφειλών
Αυτήν τη στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους με όριο οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ τα 20.000 ευρώ. Το ποσό αυτό παρακρατείται από τη σύνταξη σε 60 ισόποσες δόσεις. Το αντίστοιχο όριο για τον ΟΓΑ είναι 6.000 ευρώ. Αυτά τα όρια αυξάνονται σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ α­ντίστοιχα αν ο οφειλέτης πληροί κάποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα αν έχει 20 χρόνια καταβολής πραγματικών εισφορών και δεν είναι συστηματικός κακοπληρωτής, με έλεγχο και των καταθέσεών του, οι οποίες πρέπει να είναι κάτω από 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή του, από την οποία παρακρατείται το 60% μέχρι να μειωθούν τα χρέη στα 20.000 ευρώ, που είναι το τωρινό όριο, και στη συνέχεια ισχύουν κανονικά οι 60 δόσεις.

Μείωση των εκκρεμών συντάξεων
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί τόσο ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων όσο και το μέσο διάστημα για την έκδοση μιας σύνταξης. Αυτήν τη στιγμή, ο αριθμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων (δηλαδή, αυτών που η έκδοσή τους εκκρεμεί πάνω από τρεις μήνες) έχει περιοριστεί στις κύριες συντάξεις στις 21.000 και στις επικουρικές στις 26.000, ενώ υπάρχουν και περίπου 9.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας
Το υπουργείο Εργασίας έχει δύο στόχους: Πρώτον, να προωθήσει τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να κάνουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών και, δεύτερον, να ενθαρρύνει εκείνες τις ομάδες οι οποίες υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας, όπως οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα άτομα μεγάλης ηλικίας, να συμμετέχουν σε αυτήν. «Στην προηγούμενη θητεία μας επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Τώρα δίνουμε το ίδιο επίδομα για τον ίδιο χρόνο και το ίδιο ποσό, δηλαδή όσο είναι ο κατώτατος μισθός, για 9 μήνες στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό
«Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες παρατηρείται χαμηλή προσφορά εργασίας από το εγχώριο εργατικό δυναμικό σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Το βλέπου­με στον αγροτικό τομέα αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες, όχι γενικά, σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Για την κάλυψη των κενών, προωθούμε διακρατικές συμφωνίες που θα δίνουν τη δυνατότητα σε μετακλητούς εργαζομένους από τις αντίστοιχες χώρες να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον μισθό, την ασφάλιση και τα εργασιακά τους δικαιώματα», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απασχόληση συνταξιούχων
Όσον αφορά το μέτρο για την απασχόληση συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε: «Μέχρι πρόσφατα, σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του – μάλιστα, αυτό το ποσοστό μέχρι το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 60%. Αυτό το οποίο αλλάξαμε είναι ότι θα μπορούν να εργάζονται λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξή τους, αλλά θα υπάρχει μια περικοπή 10% πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση. Το μέτρο αυτό βοηθά τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αλλά και τη μελλοντική τους σύ­νταξη. Το μέτρο μέχρι στιγμής έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι είχαμε σχεδιάσει. Με το προηγούμενο καθεστώς εργάζονταν 36.000 συνταξιούχοι, ενώ μέχρι σήμερα στη σχετική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί 78.000 συνταξιούχοι, και αυτό το νούμερο αυξάνει καθημερινά».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ