SMS για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

SMS για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

–Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιες εξετάσεις προβλέπονται

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Υλοποιείται στη χώρα μας το πρώτο ολοκληρωμένο ε­θνικό πρόγραμμα για την πρόληψη. Συγκεκριμένα, από τις 8 Μαΐου ξεκινούν τα SMS για τον καρκίνο του μαστού, από τις 13 Μαΐου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από τον Ιούνιο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και από το β΄ εξάμηνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στο πλαίσιο του Ε­θνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ε­λέγχου «ΠΡΟ­ΛΑΜΒΑΝΩ».

Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από την πολιτική ηγεσία του υ­πουρ­γείου Υγείας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων που ευθύνονται για τους πρώιμους θανάτους στη χώρα μας (καρκίνος, καρδιαγγειακά), μέ­σω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr γίνεται η πύλη για μια νέα εποχή στον χώρο της Υγείας και της πρόληψης, που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», σχεδιάστηκε από το υπουργείο Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με κε­ντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη σώζει ζωές». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο καρκίνος του μαστού
Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45 – 74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα.

Στις 8 Μαΐου αναμένεται να αποσταλούν τα σχετικά SMS και στις νέες δικαιούχους. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί, έγκαιρα, με συμπτώματα πάνω από 20.000 γυναίκες, δηλαδή σχεδόν μια ολόκληρη πόλη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τέσσερις γυναίκες, η Μαρία, η Λένα, η Βιργινία και η Μαρία, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν μήνυμα προς όλους να μην αναβάλλουν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Όπως τόνισαν και οι ίδιες, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εκμεταλλεύτηκαν τις δωρεάν εξετάσεις και χάρη σε αυτό παραμένουν υγιείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 99% των γυναικών που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του μαστού έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Επίσης, στις 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα πρόληψης που αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 – 65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: Μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30 – 65 ετών), εξέταση test Pap (για γυναίκες 21 – 29 ετών), κολποσκόπηση και βιοψία από εξειδικευμένο γιατρό (για γυναίκες με κλινικά ευρήματα).

Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εννιά στις δέκα γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.
Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η οποία εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Έτσι, έχει επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια (καλύπτεται ήδη για το 2024 και θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια).

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV. Έτσι, βασική επιδίωξη είναι έως το 2030 να πετύχουμε: α) τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, β) την αύξηση των εμβολιασμών των αγοριών, γ) τη συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (τα προγράμματα αυτά ξεκινούν τώρα και συνεχίζουν σε βάθος χρόνου, δεν γίνονται μία κι έξω) και δ) την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία για τουλάχιστον το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου, που θα ανιχνευθούν από το πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την προηγούμενη χρονιά (2023) διαφαίνεται αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού κατά του ιού HPV κατά 239% σε σχέση με το 2017 και 147% σε σχέση με το 2019.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα πρόληψης που αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 – 65 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ, τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Μάλιστα, εννιά στους δέκα ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Ακόμη, εντός του β’ εξαμήνου του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 30 – 70 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ, για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε, ώστε να ελαττώσουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έ­γκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες, στη χώρα μας υπάρχουν 1,5 εκατ. πολίτες που πάσχουν από υπέρταση, αλλά δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να επενδύσει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο, τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αξιοποιούνται και κονδύλια από το ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Το υπουργείο Υγείας αναμένει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση και αυτών των προληπτικών προγραμμάτων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ