Η κραυγή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου: «Σε λίγο ως Ελληνισμός θα ’μαστε παρελθοντική αναφορά για την Κύπρο»

Η κραυγή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου: «Σε λίγο ως Ελληνισμός θα ’μαστε παρελθοντική αναφορά για την Κύπρο»

Καμπανάκι για τον Ελληνισμό χτύπησε με την εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου κ. Γεώργιος Β΄, η οποία διαβάστηκε στους ιερούς ναούς το Μεγάλο Σάββατο κατά την ακολουθία της Αναστάσεως.

«Η Τουρκία δεν επιδιώκει διάλογο. Επιδιώκει επιβολή των απαράδεκτων θέσεών της στην πλευρά μας και το χρέος μας είναι να περιφρουρήσουμε την τιμή και την εθνική αξιοπρέπειά μας και να ανακτήσουμε την ε­λευθερία της πατρίδας μας», τόνισε ο μακαριώτατος. Στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι «η χαρά της Αναστάσεως επισκιάζεται βαριά, φέτος, από τη θλιβερή επέτειο των πενήντα ετών από της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τα συνεχιζόμενα δεινά της κατοχής, καθώς και τις διαγραφόμενες ζοφερές προοπτικές του εθνικού μας θέματος». Και προειδοποιεί ότι «για όσο χρόνο η μισή πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή και η υπόλοιπη κινδυνεύει, δεν έχουμε το δικαίωμα επανάπαυσης και ολιγωρίας».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Β’ αναφέρει στην εγκύκλιό του ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας, δίνοντας το μήνυμα ότι όχι μόνο κάθε προσπάθεια επέκτασης της κατοχής θα έχει μεγάλο κόστος για τον εχθρό, αλλά και ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και ότι θα εργαζόμαστε συνεχώς για αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

Και ο μακαριώτατος θίγει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν είναι λίγες οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό για σύννεφα στις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, λέγοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα «η κοινή δράση Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα μέτωπα για την προώθηση του εθνικού μας θέματος». Προσθέτει ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, που λήφθηκε με ελληνική εισήγηση», ενώ τονίζει ότι «επιτείνονται οι φόβοι μας για επαλήθευση των φημών ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε εισήγηση της Τουρκίας, όπως το Κυπριακό μη επηρεάσει την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τέλος, στην εγκύκλιό του απευθύνει «αγωνιώδη έκκληση προς την Κυβέρνηση της Μητρός Πατρίδος να ακούσει, όσο είναι καιρός, τη φωνή μας», καθώς, όπως επισημαίνει:

«Κρατηθήκαμε για αιώνες στη γη των πατέρων μας με πολλές θυσίες και ποταμούς αιμάτων. Φαίνεται, όμως, πως οι καιροί άλλαξαν κι αν δεν ενεργήσουμε αμέσως και με τρόπο αποτελεσματικό, φοβούμαστε ότι σε λίγο ως Ελληνισμός θα ’μαστε παρελθοντική αναφορά για την Κύπρο»… Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κραυγή αγωνίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου Β’ θα ακουστεί και στην Αθήνα και δεν θα θαφτεί κάτω από τα φληναφήματα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ