Χέρι χέρι με την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Χέρι χέρι με την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΙΔΕΣ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να γίνει πλέον, αν δεν είναι ήδη, η εσωστρέφεια, καθώς λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές έριδες, γκρίνιες, διαφωνίες και συντροφικά… μαχαιρώματα εξακολουθούν να ταλανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε συνδυασμό, δε, με τα διφορούμενα και ενίοτε αντικρουόμενα μηνύματα που εκπέμπει ο Στ. Κασσελάκης θολώνουν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν ανασταλτικά στην εκλογική δυναμική του, ενώ οι λαϊκίστικου τύπου εξάρσεις και αναφορές του προκαλούν αλγεινή εντύπωση και επικριτικά σχόλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, και εν μέσω εορτών, καταγράφηκαν διάφορα, μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης, επεισόδια που –ό­πως ήταν φυσικό– επισκίασαν τις ουσιαστικές πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Κουμουνδούρου. Αρχής γενομένης από την ακραία αναφορά του κ. Κασσελάκη για «υπουργούς δολοφόνους παιδιών», που σε έναν βαθμό παραπέμπει στη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Πέραν των σφοδρών α­ντι­δράσεων της κυβερνητικής πλευράς, που ήταν αναμενόμενες, αρκετά ήταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν ή αποστασιοποιήθηκαν από τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη. Δύο εξ αυτών, οι Χρ. Σπίρτζης και Γ. Βασιλειάδης, το έκαναν και δημόσια.

Η εκπρόσωπος του κόμματος υποχρεώθηκε σε διαδοχικές ανακοινώσεις, δηλώσεις, διευκρινίσεις, σε μια προσπάθεια να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα, χωρίς σημαντική επιτυχία. Μη… αναμενόμενες ήταν οι αιχμές που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, αναταράξεις.

Αιχμή πρώτη: «Η απάντηση στην Ακροδεξιά δεν είναι η μετα-πολιτική», ανέφερε, βάζοντας έτσι αρνητικό πρόσημο στην τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει ψηφοφόρους μέσα από τηλεοπτικές εκπο­μπές και με μεθόδους που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αιχμή δεύτερη: «Δεν είναι απάντηση η μεταπολιτική, που επικεντρώνεσαι στο να γίνεσαι viral, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών». Ευθεία βολή για την εμμονή του κ. Κασσελάκη να κάνει πολιτική από τα social media, προβάλλοντας και την προσωπική ζωή του. Από εκεί και πέρα, στην υπόθεση ενεπλάκησαν και άλλα πρόσωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Πολάκης, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια, επιτέθηκε στον… Αλ. Τσίπρα αλλά και στα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Η κριτική που άσκησε ο Δ. Τεμπονέρας για το μέλλον της Κεντροαριστεράς επέσυρε τα επικριτικά σχόλια άλλων στελεχών, τα οποία τον κατηγόρησαν για… υπονόμευση του κ. Κασσελάκη.

Και από τη Νέα Αριστερά, πάντως, δεν άφησαν αναπάντητη την επίθεση εκ μέρους του κ. Πολάκη, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Ν. Ηλιόπουλο να κάνει λό­γο για «παρακμή» και «εκφυλισμό». Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση παραμένει τεταμένη και είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλα… θερμά επεισόδια. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.


Χειρότερα

Ότι οι σχέσεις του Π. Πολάκη με τον Στ. Κασσελάκη είναι πλέον από τυπικές έως… σχεδόν ψυχρές το γνωρίζουν ως και οι κλητήρες της Κουμουνδούρου. Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις να γίνουν ακόμη… χειρότερα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης σχεδιάζει να προωθήσει στα Χανιά τον εξάδελφό του Β. Κασσελάκη. Αν κι εφόσον ο τελευταίος δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής στις 9 Ιουνίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο κ. Πολάκης θα αντιδράσει με έντονο τρόπο και θα υπάρξουν απρόοπτα.


Βέρτιγκο

Πολύ φοβάμαι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα αποφύγουν το βέρτιγκο, λόγω των… δηλώσεων του Στ. Κασσελάκη σχετικά με τον πήχη των ευρωεκλογών. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου εμφανίστηκε βέβαιος για το αποτέλεσμα και έκανε λόγο για ανατροπή, προαναγγέλλοντας έτσι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου. Στη συνέχεια προέβλεψε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πέσει κάτω από το 30% και το κόμμα του θα περάσει το 20%. Σε επόμενη δήλωσή του… διευκρίνισε ότι στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, κατά συνέπεια οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές για να συγκριθούν Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Κασσελάκης! Σε ακόμη πιο πρόσφατη δήλωσή του υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη… μεγάλη έκπληξη, χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ