Εθνική «υποχώρηση»
ΤΑ ΦΟΒΙΚA ΣYΝΔΡΟΜΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΒAΖΟΥΝ ΣΕ ΚIΝΔΥΝΟ ΤΑ ΣΥΜΦEΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
–Αναπάντητες οι αλλεπάλληλες προκλήσεις Ερντογάν
–Παιχνίδι Ράμα με την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα
Ανεξήγητα υποτονικός (υποχωρητικός) εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης στις πιέσεις, στις προκλήσεις και στις απειλές που εκδηλώνονται σε βάρος της χώρας από γειτονικά κράτη. Γεγονός που έχει προκαλέσει αίσθηση, ποικίλα σχόλια, κατά κανόνα επικριτικά, και έντονες αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα.
Το ερώτημα που τίθεται, ευθέως από ορισμένους, είναι αν η στάση αυτή του πρωθυπουργού έχει να κάνει με τα πιθανά φοβικά σύνδρομα από τα οποία διακατέχεται όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα ή είναι απόρροια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι ΗΠΑ και Ευρωπαίων να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη διαταραχθεί το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Με το οποιοδήποτε κόστος ενδεχομένως.
Κατά παράβαση της Διακήρυξης των Αθηνών, που υπεγράφη πριν από έναν χρόνο και προβλέπει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν το ήπιο κλίμα, οι προκλήσεις της Άγκυρας διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Τ. Ερντογάν επαναλαμβάνει τις θεωρίες περί «Γαλάζιας Πατρίδας», στην οποία περιλαμβάνονται και τμήματα της ελληνικής επικράτειας.
Η Αθήνα, όμως, αντιδρά χλιαρά ή… σφυρίζει αδιάφορα. Τούρκοι αξιωματούχοι επαναφέρουν την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η εδώ πλευρά υποβαθμίζει σταθερά τη σημασία των όσων λέγονται από την απέναντι πλευρά, ούτως ώστε να μην παραστεί ανάγκη να αντιδράσει πιο δυναμικά. Εσχάτως, ο τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε τη μετατροπή σε τζαμί μιας ιστορικής και με ιδιαίτερη σημασία για την Ορθοδοξία Μονής, της Μονής της Χώρας. Ως συνέχεια της θλιβερής και σκανδαλώδους απόφασής του να κάνει τζαμί την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.
Και όλα αυτά παραμονές της επίσημης επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Το υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική, ήπια και… υποτονική, ο δε πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εκφράσει τη δυσφορία του στον Τ. Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν στην Άγκυρα.
Περίπτωση να ματαιώσει το ταξίδι του στη γειτονική χώρα, προκειμένου έτσι να εκφράσει την… οργή του, ούτε τέθηκε αλλά ούτε και εξετάσθηκε. Το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν προέβη σε αυτήν την πρόκληση με τη Μονή της Χώρας λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη δείχνει ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα και να κάνει επίδειξη πυγμής.
Διπλωμάτες και πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο ο τούρκος Πρόεδρος να προβεί σε νέες προκλήσεις στη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Φόβους εκφράζουν και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, στη βάση ότι αν ο Τ. Ερντογάν τινάξει στον αέρα τη συνάντηση προβάλλοντας τις γνωστές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, αυτό θα είχε πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Πόσω μάλλον που σε λίγες εβδομάδες θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάλι, εκτιμούν ότι η συνάντηση θα εξελιχθεί χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, τονίζουν, ωστόσο, ότι ακόμη κι αν προκύψουν ζητήματα ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα και το σθένος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.
Παίζει άμυνα!
Αντίστοιχα υποτονική και αμήχανη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του Έντι Ράμα να οργανώσει προεκλογικού χαρακτήρα εκδήλωση στην Αθήνα για τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα. Η όλη υπόθεση παρουσιάζει αρκετά γκρίζα σημεία, που εκθέτουν σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών. Κατ’ αρχάς, ο αλβανός πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αθήνα για την εκδήλωση κυριολεκτικά στο παρά πέντε και όχι, ως είθισται σε διπλωματικό επίπεδο, εβδομάδες, αν όχι μήνες νωρίτερα. Γεγονός που δείχνει μια περιφρόνηση και μια απαξίωση εκ μέρους του έναντι της Ελλάδας.
Παρασκηνιακά, η Αθήνα ζήτησε από τον κ. Ράμα να αναβάλει το ταξίδι του και να έρθει στην Αθήνα μετά τις ευρωεκλογές. Το ζήτησε αυτό και δημόσια, διά στόματος του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο αλβανός πρωθυπουργός τούς αγνόησε πλήρως. Γεγονός που συνιστά πρόκληση και ασέβεια όχι μόνο έναντι της κυβέρνησης αλλά και έναντι της Ελλάδας. Η αντίδραση του πρωθυπουργού στην επιμονή του Έντι Ράμα ήταν αμήχανη, υποτονική και κατώτερη των περιστάσεων.
Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα ακόμη προκλητικό σημείο: Ο αλβανός πρωθυπουργός επέλεξε να έρθει στην Αθήνα την ημέρα ακριβώς που έναν χρόνο πριν είχε στείλει στη φυλακή τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά αποκαλύπτει την πρόθεσή του να στείλει μήνυμα στην Αθήνα.
Ο κίνδυνος από Βορρά
Λόγω της υποχωρητικής στάσης που τηρεί η κυβέρνηση στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. Η καθαρή επικράτηση στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος (VMRO) μπορεί να αποτελέσει την απαρχή προβλημάτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Αρκεί να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κόμμα είχε αντιταχθεί σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε δεσμευτεί ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα την ακυρώσει και παράλληλα θα επαναφέρει την αρχική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μένει να φανεί αν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις (απειλές) τους ή, υπό τις πιέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθούν σε πιο ήπιες γραμμές. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν σοβαρά ζητήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά. Το βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων θα μπουν σε νέα φάση, με πολλές και σοβαρές αναταράξεις μέχρις ότου εξομαλυνθούν, όταν και αν εξομαλυνθούν.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)