Ο Ερντογάν έστρωσε το χαλί των αμφισβητήσεων περιμένοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Και η Ελλάδα τι κάνει;

Ο Ερντογάν έστρωσε το χαλί των αμφισβητήσεων περιμένοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Και η Ελλάδα τι κάνει;

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα τη δοκιμασία των αντοχών της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, συνεχίζει να θέτει ζητήματα, διαμορφώνοντας τη δική του ατζέντα, την οποία πλέον η ελληνική πλευρά, έχοντας σπεύσει να ανακοινώσει την επίσκεψη, δεν μπορεί να απορρίψει.

Ηπροετοιμασία της επίσκεψης, που έγινε σε χαμηλούς τόνους και παρασκηνιακά, καθώς οι τελικές διεργασίες έγιναν στην, υπό πέπλο μυστικότητας, συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στο Λονδίνο, είναι προφανές ότι αποσκοπούσε στην τεχνητή διατήρηση του κλίματος, με την προσδοκία της Αθήνας ότι θα συνεχιστεί η αποχή από επιθετικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και κατά τους θερινούς μήνες.

Η Αθήνα, παρά τις επαφές Γεραπετρίτη – Φιντάν, γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, αφού θα βρεθεί α ντιμέτωπη με όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων, με αποτέλεσμα να τορπιλιστεί η διαδικασία.

Όμως η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να χάσει τον χρόνο της με ατέρμονες συζητήσεις που θα δίνουν την εντύπωση ότι αρκούσε η δική της υποχώρηση σε ό,τι αφορά την παράνομη αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο προκειμένου να υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αντιθέτως, βρίσκει την ευκαιρία να προβάλλει όλη την ατζέντα και με συμβολικές ακόμη κινήσεις, όπως αυτή με τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμιού, να επιβάλλει στην Αθήνα τον δικό της ρυθμό.

Τουρκική επίδειξη ισχύος με στόχο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

Όπου η ελληνική πλευρά θα αποδέχεται ως κανονικότητα όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις που έχουν απλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και συγχρόνως θα εμφανίζεται η Ελλάδα ως υπεύθυνη για κάθε επιστροφή στην ένταση, εφόσον αποφασίσει να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενώ αναφέρθηκε στην προσβολή ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν έκανε την οποιαδήποτε νύξη για προσφυγή και καταγγελία αυτής της προκλητικής κίνησης στην UNESCO και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Η αρχή έγινε με τα θαλάσσια πάρ κα, όπου η Τουρκία επισήμως και με ξεκάθαρο τρόπο έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και συνέπειες εάν η χώρα μας ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί νησίδων και βραχονησίδων και θαλάσσιων περιοχών που ανήκουν στην κυριαρχία της. Και η μεν κυβέρνηση δηλώνει ότι ο σχεδιασμός του θαλάσσιου πάρκου θα γίνει κανονικά, θα πρέπει να δούμε όμως πότε θα συμβεί αυτό ή εάν οι τουρκικές απειλές έπιασαν τόπο και το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή, ακόμη χειρότερα, υπαναχώρηση από την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα συνιστά μείζονα υποχώρηση εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και αποδοχή της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών». Η Τουρκία έτσι θα έχει κατορθώσει να αμφισβητήσει και να αδρανοποιήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο χωρίς να ρίξει μία τουφεκιά, απλώς με την υπόσχεση ότι… δεν θα πραγματοποιεί υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά… Όμως η Τουρκία θέλησε να στείλει και άλλα μηνύματα στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες. Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας «Θαλασσόλυκος» είχε ακυρωθεί το 2023, λόγω και της βελτίωσης του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, αλλά την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ξεκινά η δεύτερη φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος 2024», με τη συμμετοχή δεκάδων πλοίων, υποβρυχίων, drones και με επικεφαλής το τουρκικό ελικοπτεροφόρο «ANADOLU».

Η άσκηση θα διεξάγεται σε όλο το μήκος του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντάται με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, προκαλώντας ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, εφόσον η τουρκική άσκηση οδηγήσει και σε παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου ή παραβίαση των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας σε περιοχές του διεθνούς εναέριου χώρου και των διεθνών υδάτων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό FIR. Και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εάν συμβεί κάποιο περιστατικό στο Αιγαίο στη διάρκεια του «Θαλασσόλυκου 2024», είτε θα πρέπει να ακυρώσει τη συνάντηση, κάτι που θα οδηγούσε σε κρίση, είτε να δεχθεί να συνομιλεί με τον κ. Ερντογάν για τη… βελτίωση των σχέσεων, όταν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αλωνίζουν στο Αιγαίο…

Η Τουρκία, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, έχει επιδοθεί, μέσω και των κρατικών ΜΜΕ, σε υπερπροβολή των «προβλημάτων» που αντιμετωπίζει η «τουρκική μειονότητα της Θράκης» και αυτό δεν θεωρείται τυχαίο, καθώς ο κ. Ερντογάν θέλει να κρατήσει το μειονοτικό ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι θα θέσει ζητήματα που αφορούν τόσο τους ψευδομουφτήδες αλλά και εκείνα της εκπαίδευσης, καθώς το τουρκικό προξενείο δίνει προτεραιότητα και στο κτιριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου– Λυκείου Ξάνθης.

Οι οποιεσδήποτε αναφορές στα προβλήματα της «τούρκικης μειονότητας» ή των «ομογενών» (όπως κι αν αποκαλέσει την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ο κ. Ερντογάν) θα προκαλέσει ένα ακόμη πρόσθετο πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη εν όψει ευρωεκλογών, καθώς δέχεται πίεση εκ δεξιών, ενώ συγχρόνως τέτοιες δηλώσεις θα πριμοδοτήσουν το μειονοτικό κόμμα στη Θράκη, που έχει την πλήρη στήριξη του τουρκικού προξενείου. Η εισαγωγή του μαθήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται το δόγμα της αναθεώρησης των συνθηκών από τα παιδικά τους χρόνια, είναι μία ακόμη εχθρική πράξη από τουρκικής πλευράς, για την οποία δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από την Αθήνα…

Τι «ψήνουν» Γεραπετρίτης και Φιντάν για τη 13η Μαΐου

Επίσης, θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν το Κυπριακό, καθώς είναι σε εξέλιξη η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την εύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, και εάν ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, που επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλίων τη λύση των δύο κρατών. Και φυσικά οφείλει να εξηγήσει ότι η άκαμπτη αυτή στάση στο Κυπριακό θα έχει συνέπειες και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κανείς δεν επιθυμεί τη σύγκρου ση και τη διαρκή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Όμως θα πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι η «μη ένταση» που προσφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν, επειδή έτσι εξυπηρετούνται προς το παρόν τα συμφέροντά του, δεν μπορεί να γίνεται με δυσανάλογο κόστος και με υποθήκευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ