Μ. Κρανίδης στο “Π”: O τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ το 2024, αλλά απαιτούνται υποδομές
Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc,
CEO Τεχνική Εταιρεία – Υπηρεσίες Μηχανικών – Διαχείριση Ακινήτων «Krama Property»,
Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ, Προέδρου ΕΝΙΒΟΠΑ
www.kramaproperty.com
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό όπλο για την ελληνική οικονομία, τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και σε περιόδους ανάπτυξης, όπως από το 2021 έως σήμερα. Προσθέτει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία κάθε χρόνο, προσελκύει πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό, αντιπροσωπεύει το 20% – 25% του ΑΕΠ και δημιουργεί περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι νέες επενδύσεις στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, με σημαντικό μέρος τους να αφορά νέες ξενοδοχειακές υποδομές (κτίρια, δίκτυα, εξοπλισμός, ανακατασκευή κ.λπ.), καθώς και ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων.
Τα στοιχεία για το 2023 είναι εξαιρετικά, με ρεκόρ αφίξεων, αεροπορικών και οδικών, δαπανών επισκεπτών και εσόδων ανά μονάδα, δημιουργώντας δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης για το 2024 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οι αφίξεις θα αυξηθούν κατά 20% ακόμη έως το τέλος του 2024 και τα έσοδα θα φτάσουν σε διψήφια νούμερα. Τα υψηλά ποσοστά πληρότητας το Πάσχα, οι αυξημένες κρατήσεις και η μακροχρόνια δυναμική των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων θα ενισχύσουν τη δυναμική του 2024. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον διεθνής προορισμός, προσελκύοντας τουρίστες στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικοί προορισμοί. Οι προοπτικές για τον τουρισμό στους προορισμούς της ενδοχώρας είναι ελπιδοφόρες για όλη τη διάρκεια του έτους. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η βελτίωση της κυκλοφορίας και των συγκοινωνιών, το ευχάριστο κλίμα, η θάλασσα, η εστίαση, τα αξιοθέατα και τα πολλά μέρη για επίσκεψη. Επίσης, η άνοδος των ποιοτικών δεικτών εξυπηρέτησης είναι ένα εξαιρετικό σημάδι βελτίωσης της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού.
Σε αυτήν τη θετική τροχιά, όμως, υπάρχουν και προκλήσεις που αφορούν τις δημόσιες υποδομές. Εμπόδιο για την ελληνική τουριστική βιομηχανία μακροπρόθεσμα είναι η ενδεχόμενη ανεπάρκεια κρίσιμων υποδομών ενέργειας και νερού σε περιόδους αιχμής, που δημιουργεί αβεβαιότητα για την κάλυψη της υψηλής και αυξανόμενης ζήτησης. Αστοχίες έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών, λοιπόν, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη μελλοντική άνθηση του ελληνικού τουρισμού και τη συνακόλουθη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν και άλλες χρονίως προβληματικές υποδομές σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, τα πεζοδρόμια, οι απροσπέλαστοι δρόμοι, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη σύγχρονων μαρίνων, η ανεπαρκής προστασία από πλημμύρες και, φυσικά, η αναξιοπιστία της πολιτικής προστασίας. Ζητήματα που, πέρα από τις δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους, αποτελούν –ορθά– μεγάλες προκλήσεις για τη σημερινή διακυβέρνηση και για κάθε διακυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, όλα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του υπουργείου Υποδομών, πρέπει να προωθούν σταθερά έργα για μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση υποδομών. Η πολιτική βούληση υπάρχει. Απαιτούνται σωστές προτεραιότητες, χρηματοδότηση, ρεαλιστική οργάνωση και άμεση υλοποίηση. Η χρηματοδότηση μπορεί να ληφθεί από διάφορες πηγές, όπως είναι τα σχέδια δημοσίων επενδύσεων, τα κεφάλαια ανάκαμψης, οι επενδύσεις από δημόσιες ή ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης υποδομών, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η διεθνής χρηματοδότηση και οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, το κράτος εισπράττει σημαντικά φορολογικά έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τον τουριστικό κλάδο και τους συμπληρωματικούς του κλάδους και, επομένως, πρέπει να αποπληρώσει μέρος τους κατευθύνοντας δράσεις και δαπάνες προς την ενίσχυση όλων των υποδομών. Αναμφίβολα, η σταθερή ανάπτυξη των υποδομών είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε η βιώσιμη διατήρηση του τουρισμού στο σημερινό υψηλό επίπεδο, και γιατί όχι σε υψηλότερο, να γίνει ακλόνητη πραγματικότητα και να αποτελέσει έναν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
- Ο ρόλος του Βορίδη μετά την αποπομπή Σαμαρά
- Καλή θητεία στο νέο διοικητικό συμβούλιο Ένωσης Χειμαρριωτών
- X. Μαμουλάκης: Καμπανάκι από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την Κυβέρνηση της ΝΔ
- Με ποιο αντάλλαγμα θα ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης ο Ερντογάν;
- Κυπελλο Ελλαδας: Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2×2 με τον Ατρόμητο και πέρασε στα προημιτελικά