Ν. Φαραντούρης στο “Π”: Η ακρίβεια είναι ελληνικό φαινόμενο

Ν. Φαραντούρης στο “Π”: Η ακρίβεια είναι ελληνικό φαινόμενο

Του
ΝΙΚΟΛΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ*
Υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό πλήρεις, κοστολογημένες, ρεαλιστικές και οραματικές προτάσεις για την Ευρώπη, τη φορολογία, τον αγροτικό κόσμο, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Κανείς άλλος δεν το έχει κάνει, ούτε καν η κυβέρνηση, που διαχειρίζεται το δημόσιο ταμείο σαν να ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε πρόταση νόμου 11 άρθρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, πρόταση η οποία είναι ολιστική, με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του συνόλου των πολιτών.

Τα μέτρα
Συνοπτικά, προτείνουμε θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια, επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους και επέκταση της προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στη διύλιση πετρελαίου για το 2023 στο 90% των υπερκερδών, μηχανισμό παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των τραπεζών.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μηδενισμό ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και μείωσή του σε 6% για την ύδρευση.

Ως προς τους αγρότες, χορηγούμε ειδική κάρτα για την οικονομική τους ενίσχυση, η οποία είναι ισόποση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης, ενώ θεσπίζουμε ειδική έκπτωση στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και συστήνουμε Μηχανισμό Ελέγχου Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων.

Την ίδια ώρα, ισχυροποιούμε τον μηχανισμό επιβολής προστίμων αισχροκέρδειας και δημιουργούμε ηλεκτρονικό μητρώο παραβατών προς αποκλεισμό από δημόσιους διαγωνισμούς και μειώνουμε το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Φόροι Σουηδίας με μισθούς Βουλγαρίας
Τα 11 άρθρα της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι κρίσιμα βήματα για την επάνοδο σε μια κανονικότητα. Από την άλλη, είναι παράδοξο και υποκριτικό να σηκώνουν το δάχτυλο αυτοί που μας έκαναν πρωταθλητές Ευρώπης στην ακρίβεια και στη φτώχεια και εξαιτίας τους πληρώνουμε φόρους Σουηδίας για να ζούμε με μισθούς Βουλγαρίας.

Όπως κι αν έχει, όμως, εμείς προτείνουμε όταν οι άλλοι λοιδορούν, κι αυτό από μόνο του είναι εχέγγυο για το ότι την επόμενη ημέρα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η προκοπή θα επανέλθουν στον τόπο. Οι κοινωνίες, άλλωστε, που φτωχοποιούνται είναι ευάλωτες σε κάθε είδους αντιδημοκρατικές πρακτικές, και αυτό στην Ελλάδα δεν είναι, δυστυχώς, σχήμα λόγου αλλά απτή πραγματικότητα. Μπορούμε να την αλλάξουμε και θα την αλλάξουμε. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μόνο η αρχή.

* Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ