Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Οι ευρωεκλογές και η ψήφος ευθύνης

Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Οι ευρωεκλογές και η ψήφος ευθύνης

Της
ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βόρειου Τομέα Αθηνών


Οι φετινές ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από έναν μήνα, γεννούν μεγάλη ανησυχία ως προς τα αποτελέσματά τους σε σχέση με την άνοδο της λαϊκιστικής και ευρωσκεπτικιστικής Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με ταυτόχρονη υποχώρηση των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.

Οι πιο απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα και κατάληψη έως και του ενός τετάρτου των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ακροδεξιά κόμματα. Δηλαδή, πάνω από 150 έδρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ακροδεξιά πλέον θα μπορεί να προβαίνει σε παρεμβάσεις που θα επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική, απειλώντας τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα μπορεί και να μπλοκάρει προοδευτικές πρωτοβουλίες, που αφορούν νομοθετικές παρεμβάσεις όπως, για παράδειγμα, για την πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη ροπή των ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά είναι πολλοί και σύνθετοι. Συχνά οι πολίτες βαφτίζουν την ψήφο στην Ακροδεξιά «αντισυστημική ψήφο», με στόχο τη διαμαρτυρία αλλά και την τιμωρία των συστημικών, παραδοσιακών κομμάτων, στα οποία χρεώνεται η αδυναμία εξεύρεσης αξιόπιστων λύσεων απέναντι στα σύνθετα προβλήματα.

Είναι, επίσης, τα ζητήματα διαφθοράς, η συνολικότερη αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η ευρεία κρίση αντιπροσώπευσης, που είναι κυρίαρχη στον δυτικό κόσμο, τα οποία οδηγούν σε αυτού του είδους τις επιλογές, οι οποίες έχουν ως προμετωπίδα δημαγωγούς ηγέτες παγκοσμίως. Οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες υφίστανται τις συνέπειες πρωτίστως μιας πολύ λιγότερο πλέον αναδιανεμητικής πολιτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής, αλλά και της αδυναμίας να στηρίξουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία διαρκώς υποχωρούν έναντι ελαστικών μορφών απασχόλησης, που αυξάνουν την επισφάλεια και την εργασιακή ανασφάλεια.

Στη χώρα μας σήμερα τρία κόμματα, με συνολικό ποσοστό που φαίνεται να υπερβαίνει το 13%, αντιπροσωπεύουν όλη την γκάμα της Ακροδεξιάς, με το κόμμα των Σπαρτιατών, για το οποίο ο Ηλίας Κασιδιάρης έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα από τη φυλακή, ευθυγραμμίζοντάς το πλήρως με την ιδεολογία της ΧΑ, να τίθεται με απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου εκτός ευρωεκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα από τα κόμματα που με το υπόμνημα που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο επιδίωξαν εμπράκτως να προστατεύσουν το πολίτευμα από εκείνους που δεν υπηρετούν τη δημοκρατική λειτουργία του.

Και καθώς τα προβλήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας είναι υπαρκτά και επισημαίνονται με αυστηρότητα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επίσημες εκθέσεις τους, οφείλουμε να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο ζητήματα δημοκρατίας και αρχών.

Το μεγάλο σκάνδαλο της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, μελών της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η μεθοδευμένη απόπειρα συγκάλυψης των αιτίων και των υπευθύνων για το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, οι επιθέσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές και στη λειτουργία τους αποτελούν μελανά στίγματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα της καταλογιστούν. Αν σε αυτά προστεθεί η επέλαση της ακρίβειας, που συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζομένων, παρά την εικονική πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση, η κατάρρευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπου τα πολλαπλά μέτωπα και οι χειρισμοί με μικροκομματικά κίνητρα δεν συμβαδίζουν με το αφήγημα της κυβέρνησης, έχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα απέναντι στην οποία οφείλουμε να τοποθετηθούμε.

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για την Ευρώπη και για την πατρίδα μας μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η προστασία του κράτους δικαίου, η στήριξη κοινωνικών πολιτικών με επίκεντρο τον πολίτη, η αντιμετώπιση των πληθωριστικών κρίσεων και της κλιματικής αλλαγής, η δίκαιη πράσινη μετάβαση, σε μια Ευρώπη προσηλωμένη στις θεμελιώδεις αρχές της, είναι ο δρόμος που εγγυάται λύσεις με προοδευτικό περιεχόμενο, ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι ψήφος ευθύνης, ψήφος που βάζει τα θεμέλια για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ