Μητσοτάκης: Η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές

Μητσοτάκης: Η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές

Η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στα ελληνοτουρκικά και σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη απ ό,τι στο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο αμυντικό με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και σε πολιτικό με τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση.

Σημείωσε ότι είναι καλύτερα να μιλούν οι δυο χώρες και να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, παρά να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά “αλλά πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων” και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει άρει τις διεκδικήσεις της, αλλά ξεκαθάρισε ότι και η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και θα επιμένει στις δικές της θέσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το οποίο πήρε εντολή με το 41%, και επισήμανε την σημασία για την σταθερότητα της πορείας της χώρας στις ερχόμενες ευρωεκλογές καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις κάλπες.

Οσον αφορά την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Μόνη της Χώρας σε τζαμι ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε “αχρείαστη και προκλητική ενέργεια” και είπε ότι θα το θέσει στον Τούρκο πρόεδρο εξετάζοντας εάν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης.

Προσέθεσε ότι ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας ώστε να μην διανοηθεί η Τουρκία να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, και έδωσε έμφαση στο πλέγμα συμμαχιών που δημιούργησε η Ελλάδα “όπως πχ με Γαλλία”. Παράλληλα σημείωσε ότι εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρώπης θέματα με την Τουρκία, και είπε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη και ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. “Υπάρχουν κέρδη από το καλό κλίμα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις για τόσο καιρό, για πρώτη φορά μετά το 1974. Αντί για παράνομους μετανάστες τώρα έχουμε νόμιμους τουρίστες στα νησιά πλέον. Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ιδιωτική επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν απαγορεύει κανείς σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει ιδιωτικά να κάνει συγκέντρωση. “Ο χρονισμός όμως της επίσκεψης δεν είναι ο κατάλληλος αλλά δεν πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία”, προσέθεσε.

Για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του. “Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα” προειδοποίησε ο κ.Μητσοτάκης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ