Στα… κάγκελα κατά του Ελληνικού Δημοσίου ο Δήμος Πειραιά
–Ετοιμάζει αγωγή εναντίον του για 120 στρέμματα στο λιμάνι που, ενώ του ανήκουν, παραχωρήθηκαν στην Cosco
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Η πονεμένη και συνάμα τραγική ιστορία της παραχώρησης 120 στρεμμάτων εντός της λιμενικής ζώνης του Πειραιά, στην περιοχή που έχει την ονομασία Παλατάκι και βρίσκεται κάτω από το αντίγραφο του αγάλματος του Λέοντα, αναβίωσε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, κατόπιν σχετικής ερώτησης που υπέβαλε ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους».
Την ερώτηση ανέπτυξε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού κ. Δουζίνας, ο οποίος την εποχή της παραχώρησης ήταν βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ψηφίσει την παραχώρηση του λιμανιού μαζί φυσικά με τους βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Αυτός ήταν κι ο λόγος που προκλήθηκε ένταση στη συζήτηση, αφού ο αντιδήμαρχος Τάκης Αβραμίδης λίγο – πολύ είπε ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργος Γαβρίλης.
Αντίθετα, όταν ο κ. Αβραμίδης ρώτησε τον πρώην βουλευτή γιατί ψήφισε τη σύμβαση με την COSCO από τη στιγμή που αφαιρούνταν αυθαίρετα ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου, εκείνος απάντησε ότι μπορεί να έγινε και λάθος. Εμείς, όμως, θα πούμε ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και θα συμπληρώσουμε πως πριν από τον κ. Δουζίνα ένας άλλος πολιτικός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, είχε πει ότι δεν είχε… προλάβει να διαβάσει τα Μνημόνια, τα οποία όμως είχε ψηφίσει. Τελικά, οι βουλευτές τι κάνουν; Διαβάζουν τι ψηφίζουν ή απλά ψηφίζουν επειδή αυτό τους λέει το κόμμα τους; Και μετά μας λένε πως δεν προλάβαιναν να ενημερωθούν ή ότι έκαναν λάθος; Την απάντηση τη γνωρίζουμε όλοι…
Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο δήμαρχος έδωσε απαντήσεις τόσο για την καραμπινάτη αυθαιρεσία της τότε κυβέρνησης όσο και για τους λόγους που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου, όπως κατάγγειλε ο εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας.
Όσον αφορά την αυθαιρεσία, τόνισε ότι την είχε καταγγείλει από το 2016 και ότι ο Δήμος είχε κάνει αγωγή διεκδίκησης, όμως δεν προχώρησε γιατί δεν υπήρχε τοπογράφηση, η οποία δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν είχε τέτοια δυνατότητα ο δημοτικός μηχανισμός. Τώρα, όμως, θα γίνει σύμβαση με τον Οργανισμό του Δήμου, ο οποίος θα αναθέσει σε εξωτερικό γραφείο να τοπογραφήσει όλα τα ακίνητα του Δήμου και φυσικά και τα διεκδικούμενα. Κατά συνέπεια, θα τοπογραφηθεί και το επίμαχο. Για την καθυστέρηση είπε ότι «δεν είναι τόσο απλό το θέμα, γιατί αν απορριφθεί η αγωγή, ο Δήμος θα χάσει οριστικά την έκταση». «Χωρίς την έκταση αυτή το λιμάνι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα χαθούν θέσεις τόσο από την ακτοπλοΐα όσο και από την κρουαζιέρα», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: «Τι θα γίνει τότε; Θα ακυρωθεί η σύμβαση, θα φύγουν οι Κινέζοι ή θα χάσει την έκταση ο Δήμος; Θα γίνει, λοιπόν, αγωγή διεκδίκησης, όταν όμως θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις να υποβάλουμε στο κράτος. Γιατί θα γίνει διαπραγμάτευση. Τα στρέμματα δεν θα μας τα δώσουν, όμως, αν αναγνωρισθεί ότι ανήκουν στον Δήμο, θα παζαρέψουμε την παραχώρησή τους. Οπότε πρέπει να ζητήσουμε ανταλλάγματα, όπως, π.χ., την ελάφρυνση ή τη διαγραφή του δανεισμού του Δήμου, που ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Μπορεί και κάτι άλλο. Όλα αυτά θα τα σκεφτούμε και θα αποφασίσουμε».
«Σίγουρα θα στραφούμε κατά του Δημοσίου. Η αγωγή θα γίνει ούτως ή άλλως. Όταν υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις για να κερδίσουμε. Δεν θα ρισκάρουμε τίποτα. Όλα θα γίνουν μετά από προσεκτική μελέτη και εξονυχιστικό σχεδιασμό», κατέληξε ο κ. Μώραλης.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ