Συμβουλές από το Harvard Health Medical  για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Συμβουλές από το Harvard Health Medical για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το Harvard Health Publishing του Harvard Health Medical δημοσίευσε απλές οδηγίες για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας των αλλεργιών την άνοιξη. Η γιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (βιολόγος) κάνουν μια σύντομη αναφορά στα κυριότερα σημεία της δημοσίευσης.

Η περίοδος των αλλεργιών στην Ελλάδα εκτείνεται κυρίως από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Τα κύρια αλλεργιογόνα είναι η γύρη των αγρωστωδών, της παριετάριας (περδικάκι) και της ελιάς.
Η υπερβολική έκθεση στη γύρη μπορεί να προκαλέσει τα κύρια συμπτώματα της αλλεργίας, όπως φτέρνισμα, υγρά μάτια, ενόχληση στον λαιμό, ρινική συμφόρηση, συριγμό και βήχα. Οι αλλεργίες σπάνια μπορεί να προκαλέσουν και θόλωση της διαύγειας. Τα συμπτώματα της αλλεργίας συχνά διαταράσσουν τον ύπνο και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκεια, ανάλογα με την ευαισθησία στη συγκεκριμένη γύρη και την ποσότητα της έκθεσης. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης αλλεργικής περιόδου, για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Η αντίδραση στη γύρη μπορεί, επίσης, να διαφέρει από χρόνο σε χρόνο λόγω των καιρικών αλλαγών. Τα επίπεδα της γύρης αυξάνονται όταν το κλίμα είναι πιο ξηρό και πέφτουν όταν υπάρχει περισσότερη βροχή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Γενικά, προτείνεται η θεραπεία με το πρώτο σημάδι ενόχλησης στη μύτη ή στον λαιμό ή με την εμφάνιση φαγούρας στα μάτια, ώστε να γίνει η διαχείρισή της προτού βγει εκτός ελέγχου. Να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα που επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά, όπως το ένα ρουθούνι, αυτί ή μάτι, θα πρέπει να ελέγχονται από τον γιατρό, καθώς μπορεί να είναι κάτι που δεν σχετίζεται με αλλεργίες, όπως μια λοίμωξη.

Η φαρμακευτική αγωγή εμπίπτει σε τρεις κύριες κατηγορίες: αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία, αποσυμφορητικά και ρινικά στεροειδή. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν ανακουφίζονται επαρκώς, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει ένα προληπτικό σχήμα ανοσοθεραπείας, που χορηγείται με τη μορφή ενέσεων ή υπογλώσσια. Αυτό δεν εξαλείφει την αλλεργία, αλλά αλλάζει την ανοσολογική απόκριση για καλύτερη ανοχή και αποτελεσματικότητα.

Ένας αλλεργιολόγος κάνει αλλεργιολογικό έλεγχο για να εντοπίσει τη συγκεκριμένη αλλεργία στη γύρη και στη συνέχεια επιλέγει το κατάλληλο εμβόλιο. Τα εμβόλια αλλεργίας γίνονται σε δύο φάσεις: μία αρχική και μία φάση συντήρησης. Τα υπογλώσσια δισκία προσφέρουν παρόμοια προστασία.

Ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη των συμπτωμάτων είναι η μείωση της έκθεσης στη γύρη. Για παράδειγμα, κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά και περιστασιακά ενεργοποιήστε το κλιματιστικό (και καθαρίστε τα φίλτρα κλιματισμού) για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της γύρης από τον εσωτερικό αέρα. Περιορίστε τις δραστηριότητές σας στον εξωτερικό χώρο, κυρίως από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα (η γύρη είναι συνήθως υψηλότερη από τις 4 π.μ. περίπου έως το μεσημέρι). Εάν βρίσκεστε έξω όταν η γύρη είναι υψηλή, φορέστε μια μάσκα, η οποία μπορεί να μπλοκάρει το 70% – 80% της γύρης. Όταν μπείτε μέσα, κάντε αμέσως ντους και πλύντε τα ρούχα σας για να μη μεταφερθεί η γύρη στον εσωτερικό αέρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Corina from Pixabay


Σχολιάστε εδώ