«Μαύρη τρύπα» για τη ΝΔ Μακεδονία και Θεσσαλία

«Μαύρη τρύπα» για τη ΝΔ Μακεδονία και Θεσσαλία

ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλεια δυνάμεων της τάξης των οκτώ με δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Αυτά κατά μέσο όρο και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που η φθορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Για διαφορετικούς λόγους κάθε περίπτωση. Η κατάσταση δεν είναι απλά ανησυχητική, δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη. Δεδομένου, δε, ότι πρόκειται για μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τα επιμέρους αποτελέσματα να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Οι περιοχές που ανησυχούν περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι η Μακεδονία και η Θεσσαλία, ενώ αισιόδοξα δεν είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τη Θράκη και το Ιόνιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία έχουν υποχωρήσει πέριξ του 25%, ενώ οι ψηφοφόροι που την εγκαταλείπουν κατευθύνονται πρωτίστως προς την Ελληνική Λύση και δευτερευόντως προς τη Νίκη, τη Φωνή Λογικής κ.ά. Οι λόγοι της φθοράς της Νέας Δημοκρατίας πολλοί και περίπλοκοι.

Εκτός από τα βασικά ζητήματα, δηλαδή ακρίβεια, εγκληματικότητα, Μεταναστευτικό, υπάρχουν και κάποια επιμέρους που έχουν προκαλέσει τη δυσφορία (αγανάκτηση) των πολιτών στη Μακεδονία. Όπως το θέμα των Σκοπίων αλλά και γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών δεν συμφωνεί με τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι τμήματα πληθυσμού που διαμένουν σε περιοχές της Μακεδονίας έχουν ρίζες σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Εικόνα «μαύρης τρύπας» για την κυβερνητική παράταξη παρουσιάζει και η περιοχή της Θεσσαλίας. Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και οι πρωτοφανείς καταστροφές από τις διαδοχικές θεομηνίες έχουν φέρει μεγάλα τμήματά της σε κατάσταση απόγνωσης.

Οι χειρισμοί εκ μέρους των αρμοδίων και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και έχουν παρέλθει επτά και πλέον μήνες από την τελευταία θεομηνία, δεν έχουν καταβληθεί ακόμη εξ ολοκλήρου οι αποζημιώσεις.

Επίσης, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα η περιοχή της Θεσσαλίας να παραμένει εκτεθειμένη και απροστάτευτη στην επόμενη θεομηνία. Όλα αυτά έχουν εξοργίσει τον κόσμο, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών με τιμωρητική διάθεση εναντίον της κυβέρνησης. Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αμβλύνουν το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα φανούν το βράδυ της 9ης Ιουνίου, ωστόσο, οι έως τώρα ενδείξεις μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.


Στο ίδιο τσουβάλι

Μέτωπο συνολικά κατά των κομμάτων δεξιά της Νέας Δημοκρατίας στήνουν από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν δραστικά τις διαρροές ψηφοφόρων. Για «συνονθύλευμα» που μπήκε στη Βουλή και για «αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία» έκανε λόγο πρόσφατα ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο… ίδιο τσουβάλι Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι σχηματισμοί δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αθροίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 16% – 18%. Υψηλότατο ποσοστό για τα δεδομένα αυτών των εκλογών. Έτσι εξηγείται η έντονη ανησυχία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και οι σκληρές επιθέσεις από την πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη.


Απών

Αν και βαδίζουμε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, άφαντος παραμένει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Π. Πολάκης. Άλλοτε θα ήταν στην πρώτη γραμμή και θα έδινε μάχη στα κανάλια και στα social media με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η… απουσία του αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τον θέλουν να διαφωνεί με πολλές αποφάσεις και επιλογές του Στ. Κασσελάκη, με τον οποίο οι σχέσεις έχουν… κρυώσει για τα καλά. Και έτσι έχει αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί από όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.


Το δις εξαμαρτείν…

Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς θα γίνει ανασχηματισμός, αυτό θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά το βέβαιο είναι ότι ψηλά στη λίστα των αλλαγών θα βρίσκεται το όνομα της Ν. Κεραμέως. Η σύντομη έως τώρα θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών σημαδεύτηκε από δύο θλιβερά γεγονότα: Πρώτα ήταν η διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων δεκάδων χιλιάδων απόδημων Ελλήνων, με αποδέκτη την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και τώρα η διάρρηξη στο υπουργείο, με την κλοπή σημαντικών εγγράφων. Ύστερα από όλα αυτά, πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση η Ν. Κεραμέως.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ