ΠΑΣΧΑ 2024: Η πιο ακριβή έξοδος τα τελευταία 50 χρόνια!

ΠΑΣΧΑ 2024: Η πιο ακριβή έξοδος τα τελευταία 50 χρόνια!


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Σίγουρα η φετινή έξοδος για το Πάσχα ήταν από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, των τελευταίων χρόνων. Το προχωρημένο της εποχής, μιας και σε λίγο καιρό μπαίνει το καλοκαίρι, η παρατεταμένη αργία, αφού πέραν της Κυριακής του Πάσχα και της Δευτέρας δόθηκε και η Τρίτη ως αργία, δεδομένου ότι η Πρωτομαγιά έπεσε Μεγάλη Τετάρτη και μεταφέρθηκε, και το ξεπέρασμα των ειδικών συνθηκών που υπαγόρευε ο φόβος του κορονοϊού ήταν οι βασικοί λόγοι που συνετέλεσαν στο να είναι η φετινή έξοδος πολύ μεγάλη.

Αν όμως η έξοδος δεν ήταν η μεγαλύτερη, οπωσδήποτε ήταν η ακριβότερη των τελευταίων 50 ετών, δηλαδή από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και θέτουμε αυτό το χρονικό όριο γιατί κατά τη διάρκεια της χούντας δεν γίνονταν πολλές μετακινήσεις, ενώ πριν από τη χούντα η έξοδος ήταν… άγνωστη λέξη για την πλειονότητα του λαού. Γι’ αυτό, λοιπόν, βάλαμε αυτό το όριο και λέμε ότι η φετινή έξοδος ήταν η ακριβότερη, η πιο… τσουχτερή για τον κόσμο.

Η υπερβολική αύξηση της τιμής των καυσίμων, η αύξηση των διοδίων και η άνοδος των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατέστησαν τη φετινή έξοδο όχι απλά ακριβή αλλά απαγορευτική για πολλές οικογένειες, και αυτός είναι ένας λόγος που δεν ήταν η μεγαλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για να πάει ένα ζευγάρι με το αυτοκίνητό του στη Σύρο θα χρειαζόταν 360 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής. Αν χαλούσε και 20 ευρώ στο ταξίδι, το κόστος θα έφτανε τα 400 ευρώ. Ακόμα και δικό τους σπίτι αν είχαν ή αν φιλοξενούνταν σε φιλικό σπίτι και δεν είχαν έξοδα διαμονής, αν έμεναν τέσσερις μέρες στο νησί, όσες δηλαδή οι αργίες, θα χρειάζονταν άλλα 400 ευρώ για φαγητό, για να πάρουν κάτι κ.λπ. Δηλαδή, ένα τετραήμερο ταξίδι σε κοντινό νησί του Αιγαίου θα κόστιζε όσο ένας μισθός. Αν, όμως, το ζευγάρι ξόδευε το μηνιάτικο σε τέσσερις μέρες, τον υπόλοιπο μήνα πώς θα ζούσε; Αν, μάλιστα, το ζευγάρι έχει και δύο παιδιά ή αν πάει σε πιο μακρινό νησί, όπως Σάμο, Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.λπ., δεν το συζητάμε. Θα χρειαζόταν και δεύτερο μηνιάτικο.

Αν τώρα ήθελε να πάει μια τριμελής οικογένεια στη Θεσσαλονίκη, θα χρειαζόταν 300 ευρώ για να πάει και να γυρίσει μαζί με τα διόδια. Αν υποθέσουμε ότι δεν χρειαζόταν να ξοδέψει για τη διαμονή, πάλι χρειαζόταν 400 ευρώ για να περάσει τέσσερις μέρες. Αν, όμως, πλήρωνε και ξενοδοχείο, το κόστος του ταξιδιού ξεπερνούσε τα 1.100 ευρώ. Με τόσα πολλά έξοδα για ένα τετραήμερο ταξίδι, πώς να το αποτολμούσε μια μέση ελληνική οικογένεια;

Γι’ αυτό και η φετινή έξοδος, ενώ θα μπορούσε, τελικά δεν ήταν η μεγαλύτερη. Η ακρίβεια σήμανε απαγορευτικό για πολλούς, που έκαναν Πάσχα στο σπίτι τους. Δεν πήγαν πουθενά, αλλά τουλάχιστον είχαν ένα αξιοπρεπές γιορτινό τραπέζι. Γιατί από πολλά νοικοκυριά έλειψε κι αυτό. Εκεί φτάσαμε. Να θεωρούνται τυχεροί όσοι μπορούν να κάνουν ένα γιορτινό τραπέζι. Μπορεί να μην κατάφεραν να πάνε κάπου, αλλά είχαν να φάνε.

Αυτό κάποιοι το λένε… ευημερία. Εμείς το λέμε ντροπή. Το θέμα βέβαια είναι τι λέει ο κόσμος. Γιατί αυτός ψηφίζει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ