Υποστελεχωμένες οι Υγειονομικές Μονάδες και το ΕΚΑΒ στα νησιά

Υποστελεχωμένες οι Υγειονομικές Μονάδες και το ΕΚΑΒ στα νησιά

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και έναν περίπου μήνα πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, οι Υγειονομικές Μονάδες και το ΕΚΑΒ στα νησιά μας παραμένουν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι προκηρύξεις για πρόσληψη είναι βέβαια συνεχείς, ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ όσοι το επιλέγουν σύντομα παραιτούνται, τόσο λόγω της εργασιακής εξουθένωσης όσο και γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: «Το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο στο νησί και ο μισθός δεν φτάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής, αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων». Και προσθέτει: «Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων είναι ένας ακόμη λόγος που οδηγεί σε παραιτήσεις από τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας». Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση του δημόσιου υγειονομικού τομέα στα νησιά έχει ως εξής:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ: Υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός, ένας ακτινολόγος. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας γενικός γιατρός. Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 4.000. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να επιλέξουν προσωπικό γιατρό εντός του νησιού. Οι προκηρύξεις είναι άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ: Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς, αλλά είναι άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ: Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν τρεις παθολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι –βοηθά και ένας αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ–, δύο καρδιολόγοι – βοηθά και ένας από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Ακόμη υπηρετούν δύο νεφρολόγοι, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται, και δεν υπάρχει κανένας νευρολόγος και κανένας ψυχίατρος, ενώ τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς εξετάζει παιδοψυχίατρος. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που ανοίγει η απαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ: Υπηρετεί μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι’ αυτό και το νοσοκομείο κάνει αξονικές μόνο 10 ημέρες τον μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετούν μόνο μία παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας οδοντίατρος. Τα παθολογικά περιστατικά εξετάζονται από την παιδίατρο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ: Υ­πηρετούν μόνο ένας καρδιολόγος και τέσσερις νοσηλευτές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας γενικός ιατρός, κανένας μικροβιολόγος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Τα ε­πείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς. Υπηρετούν ένας γενικός γιατρός, ένας παθολόγος, ένας μόνιμος χειρουργός και ένας χειρουργός με μπλοκάκι, δύο αναισθησιολόγοι, ένας καρδιολόγος, ένας νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Παρατηρούνται ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ: Τις επόμενες ημέρες δεν θα διαθέτει ορθοπεδικό, αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια.
Υπηρετούν δύο χειρουργοί, ένας αναισθησιολόγος, δύο παιδίατροι, εκ των οποίων ένας υπό παραίτηση, και δύο νεφρολόγοι, εκ των οποίων ένας υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης ένας ακτινολόγος, αλλά τις επόμενες ημέρες, λόγω άδειας, θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Η κατάσταση είναι οριακή σε όλους τους τομείς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στην παθολογική κλινική. Υπηρετούν δύο μόνιμοι παθολόγοι και ένας με μπλοκάκι, οι οποίοι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο δύο νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, καθώς υπηρετεί ένας μόνιμος και βοηθούν τρεις γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Υπηρετεί ένας αναισθησιολόγος, δύο ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί ένας παθολόγος και καλύπτουν δύο ακόμη, εκ των οποίων ο ένας έχει μετακινηθεί από Κέντρο Υγείας και ένας είναι με μπλοκάκι. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Υ­πηρετεί μόνο ένας παθολόγος και καλύπτει ακόμη ένας, ο οποίος έχει μετακινηθεί από Κέντρο Υγείας. Οι προκηρύξεις είναι άγονες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν δύο νεφρολόγοι, ο ένας εκ των οποίων θα φύγει τον Μάιο, αφήνοντας τεράστιο κενό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Μεγάλο πρόβλημα στον χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί ένας αναισθησιολόγος, ένας έρχεται και καλύπτει εφημερίες με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και ένας με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες. Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στον χειρουργικό τομέα.

Υπηρετούν μόνο ένας πνευμονολόγος, ένας οφθαλμίατρος και ένας ΩΡΛ. Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο, αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές, χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου. Παρότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μαίες.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΝΗΣΙΩΝ: Για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα το ΕΚΑΒ προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες, ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος, Λέρος). Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου με κάποιες βάρδιες τον μήνα. Όπου υπάρχουν κέντρα υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ