Μητέρα των μαχών οι ευρωεκλογές

Μητέρα των μαχών οι ευρωεκλογές

ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

–Το στοίχημα του πρωθυπουργού για την πολιτική κυριαρχία
–Ο στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική ανατροπή

Εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος και όσο προσεγγίζουμε την κρίσιμη 9η Ιουνίου τόσο το κλίμα φορτίζεται. Τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, προσπαθούν παντί μέσω και τρόπω να ενισχύσουν την εκλογική απήχησή τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.

Με… συνέπεια μια κατά κανόνα αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τείνει να εξελιχθεί σε «μητέρα των μαχών». Κι αυτό διότι άπαντα τα κόμματα έχουν βάλει τον πήχη ψηλά, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακόμη κι αν δεν υπάρξει η μεγάλη ανατροπή, το βέβαιο είναι ότι στις 10 Ιουνίου ο πολιτικός χάρτης στη χώρα δεν θα είναι ο ίδιος. Χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και τυχόν αναταράξεις σε ορισμένα κόμματα σε περίπτωση κακού (αρνητικού) αποτελέσματος.

Η Νέα Δημοκρατία κατέρχεται στον εκλογικό στίβο με στόχο να επιτύχει ένα ποσοστό που θα καθιστά αδιαμφισβήτητη την πολιτική της κυριαρχία. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου από το Μέγαρο Μαξίμου έβαζαν τον πήχη στο 34% με 35%. Οι εξελίξεις και κυρίως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τους… προσγείωσαν και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης, στόχος είναι το 33% που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Κι αν δεν το πιάσει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος, ήταν το νόημα πρόσφατων δηλώσεων.

Το… ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι η παράταξη να υπερβεί το 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει κοντά στο 17%. Να υπάρχει, δηλαδή, μια απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων της τάξης των 15 – 17 μονάδων. «Αντίπαλος» στην προσπάθεια αυτή, η αποχή, απόρροια της απογοήτευσης, η χαλαρή ψήφος και οι… διαρροές προς τα ακροδεξιά κόμματα.

Μετά τα ευρήματα των ερευνών και το κλίμα στις περιοδείες του Στ. Κασσελάκη, στην Κουμουνδούρου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση των εκλογών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι… πέντε κλικ πιο αισιόδοξος, καθώς προεξοφλεί ότι το κόμμα δεν θα πάει απλώς καλά, αλλά θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό που θα συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Επισήμως, ο πήχης έχει μπει στο 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει ότι μπορεί να υπερβεί και το 20%. Το ιδανικό σενάριο για την Κουμουνδούρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει το «2» μπροστά και η Νέα Δημοκρατία να πέσει κάτω από το 30%.
Προκειμένου να πιάσει το 17% και πολύ περισσότερο το 20%, ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος και παράλληλα να πείσει όσους δηλώνουν στις έρευνες ότι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου. Ανασταλτικά στην όλη προσπάθεια λειτουργούν οι γκάφες του κ. Κασσελάκη αλλά και η έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού.

Κομβικής σημασίας, περισσότερο ίσως απ’ ό,τι για τα άλλα δύο κόμματα, είναι οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ. Από το αν θα επιτύχουν τον στόχο που έχουν θέσει, τη δεύτερη θέση, ή έστω από το πόσο κοντά θα φτάσουν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ομαλή πορεία του Κινήματος. Αν χαθεί οριακά η δεύτερη θέση, οι αναταράξεις θα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, αν μείνουν μακριά από τον στόχο, η θέση του Ν. Ανδρουλάκη θα καταστεί επισφαλής, αν και στον ορίζοντα δεν έχει προβάλει κανείς που να φιλοδοξεί να διαχειριστεί τα πράγματα την επομένη μιας αποτυχίας. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι απλώς αισιόδοξος ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην πλευρά των νικητών, αλλά πιστεύει και ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα σηματοδοτούν μια μεγάλη πολιτική ανατροπή και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκθρόνιση της Νέας Δημοκρατίας.

Κάτω από το… ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται ένα μικρό ντέρμπι για την τέταρτη θέση, με διεκδικητές το ΚΚΕ, που αυξάνει σταθερά τη δύναμή του την τελευταία διετία, και την Ελληνική Λύση, που καταγράφει ε­ντυπωσιακή άνοδο, καθώς είναι το κόμμα που κυρίως επωφελείται από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας και υποδέχεται τη μεγάλη μάζα των απογοητευμένων ψηφοφόρων της. Η αύξηση της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, βάζει φρένο στις μετακινήσεις ψηφοφόρων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε στις 9 Ιουνίου στην τέταρτη θέση να βρεθεί το ΚΚΕ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ